Rechinul de 12 milioane de dolari. Uimitoarea economie a artei contemporane

Rechinul de 12 milioane de dolari. Uimitoarea economie a artei contemporane

Descriere

O analiză revelatoare și pe alocuri amuzantă a suprarealistei piețe de artă contemporană. Kirkus Reviews

Dacă vrei să citești o singură carte despre arta contemporană în toată viața ta, cea mai bună alegere este Rechinul de 12 milioane de dolari — profund edificatoare și captivantă, ca un thriller. The Times

Don Thompson a scris de departe cea mai bună carte publicată până acum despre piața de artă contemporană. www.portofolio.com

Cartea economistului Don Thompson ar trebui să fie o lectură obligatorie pentru toți colecționarii care vor să-și croiască drum prin lumea licitațiilor de artă contemporană. www.economist.com

Revelatoare și amuzantă la fiecare pagină. The New York Sun

Rechinul de 12 milioane de dolari este prima carte ce își propune să descrie strategiile de marketing prin care piața de artă generează astfel de prețuri astronomice.
Bazându-se pe interviuri cu directori ai caselor de licitație și ai galeriilor de artă, cu artiști și colecționari, cartea lui Thompson descrie uimitoarea lume a artei contemporane, dezvăluind lucruri pe care nu le cunosc nici cumpărătorii de artă experimentați.

De ce ar da un bancher newyorkez 12 milioane de dolari pe un rechin conservat în formol? Prin ce proces misterios ajunge celebra lucrare Nr. 5 din 1948 a lui Jackson Pollock să fie vândută cu 140 de milioane de dolari? De ce, spre exemplu, în 2006 s-au stabilit recorduri de vânzări pentru 131 de artiști contemporani, recorduri care au fost cu mult depășite în chiar anul următor?
Antrenantă și foarte bine documentată, cartea lui Thompson abordează într-un mod inedit economia și psihologia artei contemporane.
Autorul analizează evoluția financiară și autoglorificarea artei contemporane, încercând să stabilească ce anume face ca o lucrare să fie valoroasă, în timp ce altele sunt complet ignorate.


Don Thompson predă marketing și economie în cadrul programului MBA de la Schulich School of Business din cadrul Universității York din Toronto. A predat la London School of Economics și la Harvard Business School. Locuiește la Londra și Toronto.

Pe aceeași temă

Don Thompson