Cruciada a Patra (1202-1204)
Descriere
Cruciada a Patra (1202-1204). Urmari in lumea Bizantului si in lumea romaneasca (secolul al XIII-lea)
Lucrarea de de fata are o arhitectura de biserica gotica, cladita dupa reguli clasice.
E de remarcat si de laudat efortul autorului de a se misca in hatisul unei productii scrise derulate pe cel putin doua secole, in cadrul careia, nu de putine ori, domina controversele, interpretarile diferite si chiar diametral opuse, spiritul partizan si confesionalizat etc. Sa remarcam, de asemenea, aplecarea nu doar spre motivatiile crestine fundamentale, ci si spre cele islamice, in conditiile in care tinta cruciatilor erau in chip natural paganii, prigonitorii numelui lui Hristos.
Se desprinde si tratarea echilibrata a raporturilor aparent armonice, dar destul de convulsionate in secret dintre taberele cruciate, marcate de cateva poluri de putere, din randul carora se desprind Papalitatea, Venetia si Cavalerii Occidentali.
Autorul are marele merit de a fi elaborat o lucrare deosebita si insolita in peisajul istoriografiei noastre. Pe langa imensa munca de documentare bibliografica, s-a apelat la urmele vii de la Venetia, la "comorile spirituale" aduse in Laguna de la Constantinopol, la texte narative mai tarzii despre evenimentele de la 1200, pastrate in arhive si biblioteci din Cetatea Dogilor. In acest fel, avem in fata o adevarata monografie in limba romana despre Cruciada a Patra si implicatiile sale in spatiul sud-est european si romanesc. - Acad. Ioan-Aurel Pop