1989 Principiul dominoului
Descriere
1989 Principiul dominoului. Prabusirea regimurilor comuniste europene
Tema principala a volumului este criza finala a regimurilor comuniste din Europa. Autorul isi propune in primul rand scoaterea la lumina a izvoarelor care sa evidentieze cauzele profunde si mecanismele producerii unor veritabile reactii social-politice in lant, inclusiv a stimulilor acestora, reactii ce nu au mai putut fi nici prevenite, nici – mai ales – nu au mai putut fi contracarate eficient de regimurile comuniste aflate la putere in Europa.
Tinand cont de faptul ca in practica Externelor exista obiceiul 'rafistolarii' telegramelor venite de la oficiile diplomatice (asa cum se va vedea in cuprinsul volumului), acestea erau dirijate (cu precadere) catre niveluri inferioare. Cele provenite de la structurile specializate in culegerea de informatii (in general, politice sau tehnice) aveau urmatorul parcurs: 'bucatile' de informatii erau centralizate si scrise de mana pe hartie. Asa-numitele 'documente in rosu' sosite prin cifru de stat de la rezidentele externe erau prezentate lui Nicolae Ceausescu doar de catre seful Informatiilor Militare si cel al Informatillor Externe. Dar nu totdeauna cei doi erau prezenti. Cum a fost la 1 Decembrie 1989, cand singur generalul lulian Vlad a prezentat sefului statului un 'document in rosu', incendiar la propriu, obtinut de la surse aflate pe culoarele puterii de la Washington, Moscova sau alte capitale aliate uneia sau alteia din cele mentionate.
Mesajul care ajungea pe cai nestiute la Bucuresti ar fi trebuit sa fie extrem de ingrijorator pentru Nicolae Ceausescu, deoarece evidentia deplina izolare a regimului sau. Nici din Est si nici din Vest nu mai era de asteptat vreun ajutor. Cei mari isi dadusera mana inca o data si consimtisera asupra exercitarii unor presiuni economice si politice pentru a determina inscrierea Romaniei in tendinta generala de innoire si de asezare a continentului conform intereselor lor. - Mihai Retegan