Tăcerea femeilor
Descriere
Roman nominalizat la COSTA NOVEL AWARD 2018 Finalist la WOMEN’S PRIZE FOR FICTION Cand regina Elena este rapita de troieni, grecii pornesc pe mare in cautarea ei, asediind cetatea Troiei. Inchisa in tabara soldatilor greci, se afla o alta regina captiva, Briseis. Condamnata sa i se supuna in asternut si sa fie sclava lui Ahile, barbatul care i-a ucis familia, Briseis devine un pion in jocul amenintator intre luptatorii epuizati si plini de frustrare. In secolele care vor urma celui mai faimos dintre razboaie, Razboiul Troian, istoria aproape ca o va ignora pe aceasta femeie, reducand-o la un detaliu neinsemnat dintr-o poveste sangeroasa ai carei actori principali sunt niste barbati insetati de razbunare – dar Briseis are de spus o cu totul alta poveste… Cu o scriitura impecabila, presarata deopotriva cu momente de frumusete si teroare, Tacerea femeilor urmareste destinul unei femei extraordinare si reinvie una dintre cele mai glorioase povesti ale lumii antice.
O carte splendida… E ca si cum Barker ar fi gasit un artefact cu un alfabet inca nedescifrat printre comorile stralucitoare ale epopeii homerice. - The New York Review of Books O repovestire in cheie feminista, necrutatoare a Iliadei. Barker da glas furiei lui Briseis, regina captiva. - O, The Oprah Magazine Aproape homeric in maretia sa. Magistral si impresionant. - The Economist Vorbind in numele celor care nu sunt lasate sa vorbeasca, Tacerea femeilor este o carte pe care o vor citi si generatiile viitoare. - The Daily Telegraph
Pat Barker (n. 1943) a absolvit London School of Economics, unde a studiat istorie universala, si, ulterior, a urmat cursurile Universitatii Durham. A predat istorie si politica pana in 1982. Apoi s-a dedicat scrisului, iar prozatoarea Angela Carter a incurajat-o sa-si urmeze cariera literara. Primele sale romane descriu viata femeilor din clasa muncitoare din nordul Angliei. Cartea ei de debut, Union Street (1982), a fost recompensata cu Fawcett Society Book Prize, iar urmatoarea, Blow Your House Down, a fost adaptata pentru teatru de Sarah Daniels, in 1994. In 1983, Pat Barker a aparut pe lista celor mai buni 20 de tineri prozatori britanici, in cadrul unei campanii de promovare initiate de Book Marketing Council si revista literara Granta. Trilogia despre Primul Razboi Mondial, care a inceput cu romanul Regenerare, publicat in 1991, a fost partial inspirata de experienta bunicului sau, luptator pe front alaturi de trupele franceze. Regenerare a fost ecranizat in 1997, cu Jonathan Pryce si James Wilby in rolurile principale. Ochiul din usa, al doilea roman al trilogiei, a castigat Fiction Prize acordat de The Guardian, iar a treia parte, Drumul fantoma, a fost recompensata cu Booker Prize for Fiction. In limba romana, a mai aparut Trilogia regenerarii (2009), la Editura Trei.
Fragment din cartea "Tacerea femeilor" de Pat Barker
"Dupa cuvintele introductive atat de formale, apelul lui ne-a luat prin surprindere. Brusc ne aflam intr-o alta lume, o lume in care iubirea unui tata pentru copilul sau conta mai mult decat orice prada. Dar Agamemnon isi sacrificase propria fiica pentru un vant propice care sa-l poarte catre Troia. Ma temeam pentru soarta batranului si a lui Chriseis. O vreme, preotul a parut coplesit de mahnire, dar s-a silit sa continue. Adusese cu el, in cala vasului de transport pe care-l puteau vedea cu totii ancorat in golf, bogatii cu care sa-si rascumpere fiica. Plangand acum in hohote, l-a implorat pe Agamemnon sa le accepte. - Va implor, slavite Agamemnon, lasati-o sa se intoarca acasa cu mine. Toata lumea din arena era impresionata de lacrimile batranului - si de bogatiile pe care le adusese cu el. Sentiment si lacomie - grecilor le plac povestile sentimentale aproape la fel de mult ca aurul. - Sa le accepte! strigau oamenii. Sa-i inapoieze sarmanului om fata! Si apoi, ca si cum le-ar mai fi venit un gand: - Sa-i onoreze pe zei! Curand multimea clocotea, razboinicii se-mpingeau, se-nghesuiau, scandau: - Sa i-o inapoieze! Sa i-o inapoieze! Dupa o scurta intrevedere cu consilierii sai, Agamemnon s-a ridicat in picioare. Zarva a mai continuat o clipa, doua, pana cand cei aflati la marginea multimii si-au dat seama ca Agamemnon se ridicase si atunci, cu exceptia cate unui strigat izolat, scandarile au amutit. - Batrane, a spus Agamemnon - niciun titlu, niciun respect - batrane, ia-ti recompensa si du-te acasa. De data asta ai scapat cu viata, dar, daca te mai prind vreodata in tabara, toiagul si panglicile zeului tau n-or sa-ti foloseasca la nimic, a spus privind in jur la oamenii sai, toti tacuti acum. N-am sa ti-o inapoiez."