Lumea ca un mare spectacol

Lumea ca un mare spectacol

Descriere

Lumea ca un mare spectacol. Dovezile evolutiei.

Este greu de inchipuit o mai clara, mai cuprinzatoare si mai incitanta trecere in revista a dovezilor evolutiei in biologie decat Lumea ca un mare spectacol. Exemplele vii ale selectiei naturale, indiciile oferite de fosile, datele embriologice, analizele geneticii moleculare toate aceste probe, prezentate de Richard Dawkins cu eleganta si rigoare, constituie demonstratia inatacabila ca statutul evolutionismului e la fel de solid ca statutul oricarei stiinte a naturii din zilele noastre.

Dovezile evolutiei se inmultesc pe zi ce trece si n-au fost niciodata mai puternice. In acelasi timp si in mod paradoxal, opozitia neinformata este si ea mai puternica decat imi aduc aminte sa fi fost vreodata. Cartea de fata reprezinta o trecere in revista personala a dovezilor care arata ca teoria evolutiei este o realitate la fel de greu de contestat ca orice alta realitate stiintifica. - Richard DAWKINS

RICHARD DAWKINS s-a nascut in 1941 la Nairobi (Kenya) intr-o familie de colonisti englezi. La varsta de opt ani s-a mutat impreuna cu parintii in Anglia.
A studiat zoologia la Oxford.
Intre 1967 si 1969 a predat in America, la Berkeley, apoi, din 1970, s-a stabilit la Oxford.

Fragment din cartea "Lumea ca un mare spectacol" de Richard Dawkins

"NATURA CA AGENT DE SELECTIE   Dati-mi voie sa trag o concluzie a ultimelor capitole. Selectia - sub forma celei artificiale, facuta de crescatorii umani - poate transforma in cateva secole un caine-paria intr-un pechinez sau o varza salbatica intr-o conopida. Diferentele dintre oricare doua rase de caini ne ajuta sa ne facem o idee despre cantitatea schimbarilor evolutive care pot fi realizate in mai putin de un mileniu. Urmatoarea intrebare pe care ar trebui sa ne-o punem este: cate milenii avem la dispozitie pentru a socoti intreaga istorie a vietii? Daca ne imaginam simpla cantitate de diferente care separa un caine-paria de un pechinez, obtinute in doar cateva secole de evolutie, cu cat e mai lung timpul care ne desparte de inceputurile evolutiei ori, sa zicem, de inceputurile mamiferelor? Sau de vremea in care pestii s-au mutat pe uscat? Raspunsul este ca viata n-a inceput cu doar cateva secole, ci cu zeci de milioane de secole in urma. Varsta masurata a planetei noastre este de aproximativ 4,6 miliarde de ani, adica 46 de milioane de secole. Timpul scurs de cand stramosul comun al turor mamiferelor de astazi a facut pentru prima oara umbra Pamantului este de aproximativ doua milioane de secole. Un sngur secol ni se pare noua, oamenilor, foarte lung. Va puteti inchipui doua milioane de secole puse cap la cap? Timpul scurs de cand stramosii nostri pesti s-au tarat afara din apa si au inceput sa traiasca pe uscat este de vreo trei milioane si jumatate de secole, de vreo douazeci de mii de ori mai mult decat a durat pentru a obtine diversele rasele - foarte diferite - de caini, de la stamosul comun al tuturor cainilor de astazi."

Pe aceeași temă

Richard Dawkins