Drumul spre inalta societate

Drumul spre inalta societate

Autor
Editura
An publicare
2002
Nr. Pagini
281
ISBN
9739342434

Descriere

Joe Lamptom, un tanar de origine sociala modesta, doreste cu ardoare depasita propriei conditii prin patrunderea in lumea businessului si succesului. Pentru realizarea acestui deziderat, isi propune sa o seduca pe fiica celui mai bogat industrias din localitate.
Dar lucrurile iau o intorsatura neasteptata: John se indragosteste de o alta femeie, provenita din acelasi mediu social modest, casatorita din interes.
Cum inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste, el se vede sfarsit de dilema: sa renunte la dragoste sau la visul de marire ? Decizia pe care o ia nu-i va aduce fericirea asteptata. Dimpotriva...
Un roman extraordinar, o profunda introspectie psihologica, o lectura de neuitat.

Fragment din roman:

"Alaturi de Eva, trandafirie la fata, clocotind de viata, Alice parea palida, cu privirea ratacita. Avea parul de culoarea mierii, adunat intr-un coc, si trasaturi foarte fine. Trupul slab, colturos, semana cu siluetele din revistele de moda, contrastind insa cu sinii pe care ii avea mari. Strinsi intr-un pulover alb, sinii pareau ca atirna sub propria lor greutate. Intr-un sens, imi placeau mai mult decit daca ar fi fost tari, greutatea ii facea parca mai reali. Ma si vedeam atingindu-i.
Am alungat ispita. Ce rost ar fi avut? Mi-am amintit-o pe Eva lipindu-se, de mine si spunind : „Esti o grozavie, trebuie sa facem ceva, sa plecam undeva", si la ce-mi folosise? Mi-am amintit si de Susan, la ultima reuniune: Jack n-o slabise din ochi si o condusese direct acasa intr-o masina nou-nouta. Nici Alice nu era de mine; trebuia sa ma las pagubas inainte de a incepe sa ma obsedeze.
Am trecut in revista restul distributiei. Herbert Downs avea o mica tesatorie. Tatal lui Johnny Rogers facea negot cu carbuni. Tatal lui Anne Barlby avea trei bacanii. Jimmie Matthew, cel mai tinar, invata la Scoala tehnica din Leddersford. Jimmie urma sa-si ajute tatal in afaceri si, fara indoiala, Johnny o si facea. Fratele cel mare al lui Anne era ucenic, bineinteles la bacanie, pornind de la treapta cea mai de jos, ca orice muritor de find. Anne urma sa plece la Scoala de arta plastica din Leddersford, ceea ce o va feri sa calce strimb pina la casatorie, si avea sa se marite probabil cu Johnny, afacerile tatalui acestuia prosperind sub pacatosul guvern laburist. Toti aveau mai multi bani decit mine, dar nu erau mari bogatasi. La pozitia lor puteai sa ajungi usor, asa incit prea mult nu-i respectam. Ii priveam gesticulind liber si dizgratios in timp ce vorbeau cit se poate mai fara accent, si in sinea mea rideam de ei ca un mosier care vede niste negustori maimutarind rangurile sociale superioare. Dar sentimentul meu de superioritate nu tinu mult. Prima lectura a mers foarte prost. Enervat inca din pricina Evei si a lui Susan, mi-am citit mizerabil rolul, pronuntind anapoda cele mai simple cuvinte si nuantind incorect aproape toate replicile. A trebuit sa ne oprim un moment cind, din greseala, am citit „brasiera" feroviarilor in loc de „braseria". Am inceput sa rid si eu alaturi de ceilalti, dar cu un mare efort. "

Pe aceeași temă