Esentialismul

Esentialismul

Autor
Editura
An publicare
2016
Nr. Pagini
270
ISBN
9786069130384

Descriere

Esentialismul. Disciplina de a urmari mai putin

Esentialismul este despre cum sa faceti ce trebuie, nu despre cum sa faceti mai multe. Este despre a va investi timpul si energia cat mai intelept posibil, pentru a opera la cel mai inalt nivel de contributie personala, facand doar ceea ce este esential.
Prima parte a cartii schiteaza mentalitatea de baza a unui esentialist. Urmatoarele trei transforma mentalitatea intr-un proces sistematic orientat catre a urmari disciplinat mai putin, unul pe care puteti sa-l folositi in orice situatie sau intreprindere pe care o intalniti.
Calea esentialistului inseamna a trai conform unui proiect, nu in mod automat. In loc sa faca alegeri in mod reactiv, esentialistul distinge in mod deliberat putinele aspecte vitale de numeroasele aspecte triviale, elimina aspectele neesentiale si indeparteaza obstacolele, astfel incat lucrurile esentiale sa poata sa se desfasoare limpede, fluent.
Asadar, Calea esentialistului este drumul catre detinerea controlului privind propriile alegeri. Este drumul catre noi niveluri de succes si semnificatie. Este drumul pe care va bucurati de calatorie, nu doar de destinatie.

Fragment:

"Diferenta dintre calea esentialistului si cea a neesentialistului poate fi vazuta in figura alaturata. In ambele imagini este exercitata aceeasi cantitate de energie. In imaginea din stanga, energia este divizata in multe activitati diferite. Rezultatul este ca avem experienta nesatisfacatoare de a face progrese milimetrice intr-un milion de directii. In imaginea din dreapta, energia este alocata pentru mai putine activitati. Drept rezultat, investind in mai putin, avem experienta satisfacatoare de a face un progres semnificativ in sarcinile care conteaza cel mai mult. Calea esentialistului respinge ideea conform careia putem cuprinde totul. Iti cere, in schimb, sa te lupti cu compromisuri reale si sa iei decizii dificile. In multe cazuri, putem invata sa luam o singura data decizii care fac cat o mie de decizii viitoare, astfel incat sa nu ne epuizam punand aceleasi intrebari iar si iar.  Calea esentialistului inseamna sa traim conform unui proiect, nu in mod automat. In loc sa faca alegeri in mod reactiv, esentialistul distinge in mod deliberat putinele aspecte vitale de numeroasele aspecte triviale, elimina aspectele neesentiale si indeparteaza obstacolele, astfel incat aspectele esentiale sa poata sa se desfasoare limpede, fluent. Cu alte cuvinte, Esentialismul inseamna disciplina, o abordare sistematica pentru a determina unde se afla cel mai inalt nivel de contributie personala al nostru, realizand apoi toate astea aproape fara efort. "

Pe aceeași temă

Greg Mckeown