Plante de acvariu - Neculai Barabas
Descriere
De multe ori, simtim pasiunea ca pe un cantec al sufletului incarcat de prea multa dorinta. Cumplita ardere pentru cel ce doreste sa se invinga pe sine si sa se masoare cu grandoarea de "a sti" si "a cunoaste". Pe drumul greu spre reusita, uneori, viata este fara somn, fara odihna, prin artere si vene nu mai curge sange, ci doar "a vrea" si "a invinge".
Pasiunea rasplateste personalitatea impatimitilor, ea se regaseste pretutindeni unde este cunoastere si creatie.
A realiza un acvariu, a mentine si a inmulti viata din el, este una dintre infinitele forme de exprimare ale pasiunii. Acvaristica este o straveche nazuinta a omului de a-si apropia natura pe masura indepartarii lui de ea. Aparuta cu multe secole in urma, ea si-a primenit continutul in pas cu evolutia stiintelor naturii, operand cu notiuni din domeniul acestora si beneficiind, la randul ei, de achizitiile tehnicii in asa fel incat un colt din natura, chiar de pe alt continent, sa ne fie cat mai aproape.
Lucrarea de fata nu epuizeaza domeniile acvaristicii, ea se limiteaza doar la cunoasterea si cresterea unora dintre plantele de acvariu. Am urmarit stabilirea si intelegerea legaturilor dintre componentele unui acvariu modern dupa datele stiintifice si tehnice actuale, de
asemenea am insistat asupra interpretarii structurilor si proceselor hidrobiologice in acord cu diversitatea regnului vegetal acvatic si evolutia vietii din el ca un proces biologic complex am staruit asupra modului de functionare a acvariului ca ecosistem artificial in miniatura in aceeasi masura, nu am ocolit relatiile dintre componentele vii si nevii, ritmul sezonier si diurn, bioproductivitatea, relatiile trofice caracteristice, mecanismele lor de autoreglare.
Ivita din necesitati estetice, cresterea plantelor de acvariu a devenit astazi un pretios si vast teren de studiu, oferind solutii stiintifice multor aspecte imperative ale prezentului ori raspunsuri la intrebari esentiale.