Tu esti placebo - Joe Dispenza
Descriere
Mintea ta este incredibil de importanta pentru succesul sau esecul tuturor lucrurilor pe care le faci, de la relatii, scoala, cariera si finante, pana la starea generala de fericire. Tu esti placebo este o explorare impresionanta a celei mai importante resurse ale tale si iti ofera instrumente puternice pentru a-ti optimiza mintea si a-ti spori succesul, in general. Sunt incantat de felul in care Joe Dispenza comunica idei complexe intr-un mod pe care fiecare dintre noi il poate intelege si de pe urma caruia poate beneficia. - Daniel G. Amen, doctor in medicina, fondatorul Clinicilor Amen si autorul cartilor Change Your Brain, Change Your Life (Schimba-ti creierul, schimba-ti viata) si Magnificent at Any Age (Minunat la orice varsta), bestselleruri New York Times
Este posibil sa te vindeci doar prin puterea gandului, fara medicamente sau interventii chirurgicale? Adevarul este ca se intampla mai des decat imagina. In Tu esti placebo, dr. Joe Dispenza exploreaza istoria, stiinta si aplicatiile practice ale asa-numitului efect placebo, prezentand numeroase studii de caz, atent documentate si cu adevarat uimitoare, in care oamenii, prin credinta lor intr-un placebo, au reusit sa invinga boli precum cancerul, depresia, artrita sau tremurul cauzat de boala Parkinson.
Joe Dispenza a devenit cunoscut publicului larg in 2004, cand si-a facut aparitia in filmul What the bleep do we know!? (Ce naiba stim cu adevarat!?). De atunci, munca lui s-a concentrat in mai multe directii, reflectand insa pasiunea sa pentru modul in care oamenii pot folosi cele mai recente descoperiri din domeniul neurostiintei si al fizicii cuantice, nu numai pentru vindecarea bolilor fizice, dar si pentru dezvoltare personala.
In cartea motivationala, You are the placebo (Tu esti placebo), Dr. Joe Dispenza prezinta numeroase cazuri medicale documentate in care diverse boli au regresat. Fie ca este vorba despre boli de inima, cancer, artrita si chiar Parkinson, acestea au fost stopate urmand un tratament Placebo. Pe langa acestea, Dr. Dispenza face precizari si privind practicile de vindecare prin voodoo si despre diagnosticarea gresita a anumitor pacienti care a dus la imbolnavirea grava sau chiar moartea acestora. Cartea de dezvoltare personala, You are the placebo, reprezinta mai mult decat o simpla explorare a istoriei si psihologiei efectului placebo, mai mult decat o carte motivationala. Autorul se intreaba: „Este posibil sa invatam despre principiile placebo si fara a ne baza pe o medicamentatie, sa se produca aceleasi schimbari interne pentru sanatatea unei persoane si in cele din urma pentru viata sa?” Apoi explica prin dovezi stiintifice in cadrul workshopului sau, cum s-au vindecat persoanele care au luat parte la cursul sau de dezvoltare personala.
O scurta istorie a efectului placebo
In cartea Tu esti placebo (You are the placebo), avem prezentata si o scurta istorie a efectului placebo. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, chirurgul american, Henry K. Beecher, ramasese fara morfina. Spre sfarsitul razboiului, nu se mai gasea decat in doze mici in spitalele militare de campanie, aceasta situatie fiind totusi obisnuita. In acele momente, Beecher era pe cale sa opereze un soldat foarte grav ranit fiindu-i teama ca fara un analgezic, soldatul ar putea intra in soc cardiovascular. Insa ceea ce s-a intamplat in continuare facut sa se minuneze. Fara nicio retinere, una dintre asistente a umplut o seringa cu apa sarata si i-a administrat-o pacientului ca si cum l-ar fi injectat cu morfina, soldatul calmandu-se imediat. Acesta a reactionat ca si cum si-ar fi primit analgezicul, insa tot ceea ce primise fusese doar... apa cu sare. Medicul a continuat operatia, pacientul a simtit doar o durere usoara, fara ca acesta sa intre in soc. Dupa aceasta vindecare incredibila, Beecher a procedat la fel de fiecare data cand se intampla ca spitalul sa ramana fara morfina. Experienta l-a convins asupra efectului placebo iar cand s-a intors in Statele Unite, dupa razboi, a inceput sa studieze fenomenul. Ideea cum ca noi putem sa ne influentam realitatea fizica prin ganduri, sau meditatie, cu siguranta nu a inceput cu acea intamplare din timpul razboiului. In Biblie regasim multe povesti cu vindecari miraculoase. Autosugestia vindecatoare nu se limiteaza insa la traditiile crestine. Acest fenomen era intalnit atat in India cat si la regii francezi sau englezi. Dar care este procesul prin care autosugestia poate duce la aceste efecte profunde? La raspunsul acestei intrebari a lucrat Joe Dispenza in cartea motivationala, You are the placebo.
Carte recomandata de Niculina Gheorghita in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".
Fragment din volumul "Tu esti placebo" de Joe Dispenza:
"Cum sa iei in mainile tale transformarea mintii in materie O noua intorsatura uluitoare in privinta cercetarii substantelor placebo s-a produs intr-un studiu-pilot din 2010, condus de Ted Kaptchuk de la Harvard, specializat in medicina orientala, care a aratat ca substantele placebo functionau chiar si atunci cand oamenii stiau ca luau un placebo. In acest studiu, Kaptchuk si colegii sai au oferit o substanta placebo unui grup de 40 de pacienti ce sufereau de sindromid colonului iritabil (SCI). Fiecare pacient a primit cate un flacon cu o eticheta pe care era scris citet „pastile placebo” si i s-a spus ca acesta contine „pastile placebo fabricate dintr-o substanta inactiva, cum ar fi pastile cu zahar, despre care s-a demonstrat in studii clinice ca produc o imbunatatire semnificativa a simptomelor SCI prin procese minte-corp autovindecatoare". Al doilea grup de 40 de pacienti cu SCI, care nu a primit pastile, a avut rolul de grup de control. Dupa trei saptamani, grupul care lua substante placebo a raportat o ameliorare a simptomelor de doua ori mai mare decat grupul care nu primise tratamentul - o diferenta comparabila, dupa cum a remarcat Kaptchuk, cu performanta celor mai bune medicamente impotriva SCI. Acesti pacienti nu au fost pacaliti sa se vindece singuri. Ei stiau mult prea bine ca nu primeau niciun fel de medicament - si, cu toate acestea, dupa ce au auzit sugestia ca substantele placebo le-ar putea ameliora simptomele si crezand intr-un rezultat independent de cauza, corpul lor a fost influentat sa realizeze acest lucru. Intre timp, o directie paralela de studii care examineaza efectul atitudinii, perceptiilor si credintelor este deschizatoare de drumuri in cercetarea curenta despre relatia dintre minte si corp, aratand ca pana si ceva aparent atat de concret precum beneficiile exercitiilor fizice asupra organismului poate fi afectat de credinte. Un studiu efectuat in 2007 la Harvard de catre dr. Alia Crum si dr. Ellen Langer, specialiste in psihologie, la care au participat 84 de cameriste, este un exemplu perfect in acest sens. La inceputul studiului, niciuna dintre cameriste nu stia ca munca de zi cu zi pe care o desfasura la serviciu depasea recomandarea Ministerului Sanatatii privind durata zilnica de exercitii fizice (30 de minute) pentru o viata sanatoasa."