Preturi si concurenta - Anca Bandoi, Roxana Ispas

Preturi si concurenta - Anca Bandoi, Roxana Ispas

An publicare
2013
Nr. Pagini
247
ISBN
9786061406838

Descriere

    In lucrarea de fata, autorii abordeaza problematica preturilor si tarifelor atat din punct de vdere al formarii si fundamentarii lor, apeland la unele parghii economice, ca salarii, profit, dobanda, etc. cat si prin prisma fenomenului concurentei, care se presupune ca selecteaza, structureaza si ierarhizeaza competentele, pe considerentul jocului liber al cererii si ofertei si ale reglementarilor in vigoare.
    Practica economica demonstreaza ca nivelul pretului trebuie sa asigure producatorului recuperarea cheltuielilor si obtinerea unui profit de anumite dimensiuni corespunzatoare care sa-i permita achitarea obligatiilor in special fata de autoritatile publice si sistemul financiar si de credit, sa-i asigure propria dezvoltare, acumularea, capitalizarea.
    Cheltuielile de productie si desfacere sunt reflectate in costuri. Evolutia costului si pretului au implicatii diferite asupra marimii profitului. Masa profitului este in raport direct proportional cu nivelul pretului si in raport invers proportional cu marimea costului. Pretul fundamentat pe cost trebuie sa puna in echilibru cererea si oferta de bunuri economice, sa reflecte conditiile de productie si desfacere. Preturile au la baza costurile, dar si costurile, la randul lor, se dimensioneaza si exprima cu ajutorul preturilor.
    Analizand aceste aspecte, in conceptia autorilor, lucrarea de fata se adreseaza in primul rand studentilor din invatamantul economic, specialistilor din cercetare si productie interesati si, nu in ultimul rand, tuturor celor care se doresc promotorii unei activitati eficiente a firmelor din diverse domenii. - Autorii


Pe aceeași temă