Bucatarie Medievala Germana. Bavaria-Franconia

Bucatarie Medievala Germana. Bavaria-Franconia

Autor
Editura
An publicare
2012
Nr. Pagini
100
ISBN
9789735967765

Descriere

Rețetele inedite ale bucătăriei medievale pot constitui pretexte pentru adevărate incursiuni în timp, oferindu-ne posibilitatea de a descoperi plăcerile meselor de demult, de a ne bucura de aromele bucatelor și licorilor de pe vremuri. Nenumărate cărţi de bucate au apărut în Europa occidentală în perioada secolelor XIII-XVI. Dincolo de diferenţe „naţionale” şi regionale, aceste texte (manuscrise, incunabule, tipărituri) aparţin fondului comun al bucătăriei medievale europene, parte integrantă a patrimoniului cultural al Lumii Vechi. Tehnicile culinare, ingredientele folosite, identitatea multor nume de bucate precum şi sfaturile dietetice vin în sprijinul acestei „ipoteze” antropo-culinare. Cât despre Ţara Românească – acest „Bizanţ după Bizanţ, după spusele marelui istoric Nicolae Iorga –, tărâmurile valahe moştenesc tradiţia culinară de înalt rafinament a Imperiului roman de răsărit, fără să uităm influenţele venite din Mitteleuropa, dar şi de la Înalta Poartă, ea însăşi revendicându-se din aceeaşi tradiţie constantinopolitană (precum şi din cea, de mare interes, persană).

Pe aceeași temă