Taierea si conducerea Vitei de vie - Liviu Coriolan Dejeu

Taierea si conducerea Vitei de vie - Liviu Coriolan Dejeu

Editura
An publicare
2012
Nr. Pagini
ISBN
9789734008247

Descriere

Vita de vie face parte din grupa lianelor. Fiind liana, ea se caracterizeaza prin prezenta uneia sau mai multor tulpini, flexibile, de lungimi si grosimi variabile. Ea foloseste direct si din plin lumina solara, ceea ce favorizeaza dezvoltarea mai puternica a Iastarilor (cresteri anuale) catre varf.

Experienta practica dobandita de viticultori, acumulata de-a lungul timpurilor, arata ca taierea in uscat este lucrarea de baza care determina marimea productiei de struguri si calitatea ei. Necesitatea acestei lucrari este determinata de Insasi particularitatile biologice ale vitei de vie, ca liana.

Cu ocazia taierilor se elimina pana la 80-90 din totalul cresterilor anului anterior. Aceasta arata ce cantitate de energie este cheltuita de catre planta in scopuri neproductive si cat de mari sunt rezervele care pot fi utilizate pentru sporirea capacitatii de rodire. Taierile trebuie sa se aplice Insa diferentiat, pentru a folosi din plin potentialul de productie si vegetatie afiecarui soi In conditii de mediu dale, in care se cultiva.

Tesuturile de sustinere din tulpina (trunchi) ca si din coardele de 1 si 2 ani, mai slab formate si dimensionate, sunt elastice, flexibile si nu se pot autosustine, se intind la suprafata solului, daca nu gasesc un sprijin material (arbori etc.). La vita din cultura sprijinul ei se realizeaza prin diferite mijloace de sustinere (araci, spaIieri, pergole, bolti etc.) Incat prin lungimea data tulpinii ca si a coardelor si conducerea lor in spatiu se poate obtine si un numar mare de forme artistice (bolti, chioscuri etc.).



Pe aceeași temă

Liviu Coriolan Dejeu