Dusmanul de clasa - Igor Casu

Dusmanul de clasa - Igor Casu

Autor
Editura
An publicare
2015
Nr. Pagini
388
ISBN
9789975798280

Descriere

Bazat pe documente inedite de arhiva, devenite abia recent accesibile, fiind vorba mai ales de fondurile fostului NKVD/KGB si al Ministerului de Interne de la Chisinau, dar si din arhiva fostului CC al PCM, volumul scoate in vileag mecanismele si scopul terorii comuniste in perioada lui Lenin si Stalin in spatiul transnistrean si basarabean, circumscrise intr-un cadru mai larg, in special al teritoriilor sovietice anexate la 1940 (Tarile Baltice, Ucraina de Vest), dar si a altor regiuni ale URSS.

In egala masura, sunt utilizate marturii mai mult sau mai putin cunoscute, dar si inedite, ale victimelor represiunilor politice sovietice si a urmasilor lor, precum si lucrari de referinta din domeniu publicate in Republica Moldova si Romania, spatiul post-sovietic si occidental deopotriva.

Desi nu e apanajul exclusiv al regimului bolsevic, aplicarea violentei la scara de masa fata de populatia civila, pe timp de pace, plaseaza experienta sovietica intr-o ipostaza unica in epoca. Cadrul general al evolutiei fenomenului represiunilor in masa este alternat cu numeroase studii de caz a unor persoane din diferite straturi sociale, grupuri etnice, profesiuni si confesiuni religioase.

Pe un alt palier al analizei, este evocata reactia societatii la diferite campanii de terorizare a populatiei, precum arestari, executii sumare, deportari si ucidere prin infometare. Rezistenta unor grupuri sociale sau etnice fata de politica regimului este abordata de o maniera care incearca sa explice, in paralel, si fenomenul colaborarii stranse a unei parti a populatiei cu regimul sovietic.

    Fragment din volumul "Dusmanul de clasa" de Igor Casu:

    “7. Sistemul de pasapoarte si represiunea la frontiera cu Romania: Isidor Sarbu din Corjova, Dubasari

    Pe langa deportarile in masa, o alta categorie de persoane supuse represiunilor politice au fost taranii care aveau interdictia de a locui in satele de bastina aflate in zona de frontiera cu Romania. Erau vizate persoanele care cadeau sub incidenta decretului privind introducerea pasapoartelor din decembrie 1932. O operatiune de arestare a unor persoane considerate „elemente contrarevolutionare, banditi si spioni" care nu aveau dreptul sa locuiasca in zona de frontiera a RASSM a avut loc pe 15-16 martie 1933, dar nu stim in acest moment care era baza socioprofesionala a contingentului si numarul acestuia, intrucat documentul de arhiva depistat nu contine alte detalii.
    Un caz care ilustreaza drama taranilor nu doar in anii colectivizarii, dar si ai represiunilor continue in decursul perioadei 1930-1940 a fost cel al familiei lui Isidor Sarbu. Acesta s-a nascut in 1882, in satul Corjova, langa Dubasari. A fost un taran instarit, dar a intrat in colhoz in 1930 in contextul campaniei de colectivizare lansate de Stalin cu un an mai devreme, intelegand, probabil, ca astfel poate evita deportarea in Siberia, si asa a si fost. Insa, pana la urma, nu a reusit sa evite inchisoarea, nici el, nici sotia sa, Tatiana. In 1933, este arestat si condamnat la trei ani cu suspendare. In urmatorii ani va fi arestat si condamnat de inca trei ori de catre organele politiei politice sovietice. Dosarul sau de la OGPU din 1933, pastrat in depozitul special al Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova, fostul KGB al RSSM, contine date care ne permit sa aflam mai multe detalii despre viata sa si cum a ajuns sa fie victima a regimului comunist. Pe langa aceasta, exista si un interviu cu Isidor Sarbu din 1943, acordat unei reviste romanesti, pe cand era primar in Corjova, aflat atunci sub administratie civila romaneasca, la fel ca intregul teritoriu de la Nistru pana la Bug (1941-1944). Pentru autoritatile sovietice, mai ales pentru cele cekiste, era important statutul social al persoanei, care era dedus din averea pe care aceasta o detinea si ce activitati economice avea in momentul respectiv sau practicase in trecut. Nu a fost o exceptie in acest sens nici Isidor Sarbu."

Pe aceeași temă