Parfum de amintiri - Apostol Deciu

Parfum de amintiri - Apostol Deciu

Editura
An publicare
1999
Nr. Pagini
182
ISBN
9739801404

Descriere

Venind din Goga si Bacovia, dar mai ales din Toparceanu, Minulescu si Pillat, Vasile Militaru. daca nu chiar din poetii simbolisti ai taramurilor moldovenesti, de exemplu: Gh. Tutoveanu, sau chiar N. Davidescu, dar fara pretentii meditative mai profunde si mai ales fara batalia pentru metafora originala, o cale de a obtine conciziunea de expresie, avocatul Apostol Deciu se inscrie cu cinste in galeria juristilor poeti ce-l are in frunte pe Cincinat Pavelescu!
Universul e cel al clamarei provinciale, intre nostalgie si evadare, intre raiul medelenizant si valtoarea vietii de fapt, trecerea timpului cu tot ce decurge din aceasta.
Mostra o ofera textul "Departe", poate cel mai concludent pentru tot ce-am afirmat mai sus.
Dl. Apostol Deciu este insa un talent c-o usurinta de versificare de invidiat! Acesta disponibilitate de a scrie versuri, o, de-ar fi fost luata in serios, de-ar fi fost transformata in profesionism. -sa zic asa- azi am fi avut de mult un nume consacrat!
Asa, sfios pana la spaima, s-a multumit sa-si cante in surdina nostalgiile si iubirile. Si cum romanta s-a potrivit cel mai bine acestor trairi, pe aceasta a cultivat-o. Pe alocuri insa urca si spre poem si meditatie, cu toate pretentiile de figoare: "Patria mea, Avertisment primaverii, lulie. Rugaminte de toamna. Singuri in iarna, Epitaf”.

Si aici, in "Parfum de amintiri", ca si in "Fabule", se retine viziunea globala monografica a sentimentului, a timpului rotit in cele patru anotimpuri a unui loc, respectiv topos, drept mai mult geografic decat stilistic.
Dar oricum. "Parfum de amintiri" da dimensiunea unui poet trubadur moldav autentic. - Ion Topolog Popescu

Pe aceeași temă