Viata Sfantului Ierarh Nicolae - Constantin Necula

Viata Sfantului Ierarh Nicolae - Constantin Necula

Editura
An publicare
2015
Nr. Pagini
203
ISBN
9789731941486
Categorii

Descriere

Carte disponibila, dar fara autograful autorului!

Oare care dintre copiii romani nu s-a bucurat de dra-gostea Sfantului Nicolae?! si ce spun eu roman? Care dintre copiii lumii nu s-a bucurat de bucuriile pe care distinsul bunicut este dispus sa le implineasca? Pe vremea copilariei mele, nu foarte departe de copilaria copiilor mei, Sfantul Nicolae nu era altul decat cel de acum, atata doar ca, pentru ca oamenii erau sub interdictiile unei societati comuniste, praznuirea Sfantului era ea insasi un dar. Cine poate uita lumina din ochii mei sau ai bunilor mei colegi din scoala generala sau din liceu, atunci cand ne revedeam dupa seara in care bocancii ne erau umpluti cu daruri, daruri sarace fata de cele de-acum, caci nici Mosul Nicolae nu prea avea de unde alege! Cine poate uita ochii plini de dragoste ai parintilor nostri, ai invatatoarei ori ai profesorilor nostri, care faceau cu noi aliante ale tacerii si inexpugnabile aliante in jurul icoanei pline de har a Sfantului!
Am remarcat in ultimul timp cum, plini de zel, comerciantii l-au arestat pe distinsul mosnegut. si televiziunile, si autorii de filme si desene animate. L-au prins ca sa-l puna la munca in folosul lor.
Cred si eu! Figura batranului, gesturile lui de mare cordialitate, izvorate din credinta lui in Iisus Hristos, sunt astazi numai bune de pus pe rana indiferentismului nostru, a lipsei de omenie prin care trece omenirea. Scrierea acestei carti este importanta pentru mine, deoarece cred ca trebuie sa spunem copiilor nostri ca Mosul nu-i o inchipuire, nu-i desene animate, ci o persoana care a existat si care continua, prin Harul lui Dumnezeu, sa se puna la dispozitia oamenilor care iubesc valorile in care si el a crezut: credinta, nadejdea si dragostea.



Fragment:

" „N-am a spune nimic despre moartea şi nici despre cum s-a făcut trecerea sa la ceruri, căci n-am ailat practic pe nicăieri vreo însemnare privitoare la acest lucru"". Ce spune el este de fapt că niciun autor al vieţii Sfântului Nicolae nu consemnează o dată credibilă a mortii sale. Totuşi... Indicaţiile asupra anului morţii se întind de pe la 316 la 360 d.Hr. Dar anii cei mai credibili sunt 340-345 d.Hr., mai ales anul 343, menţionat de majoritatea isto-riografilor vieţii Sfântului Nicolae. Însă cercetătorii recenţi reţin pe de o parte spusa Metafrastului, cum că a trăit până la adânci bătrâneţi, precum şi o consemnare a unui alt biograf, că a murit îndată după Sinodul I Ecume-nic. Iar anul morţii sale este fixat undeva între anii 330- 334 d.Hr. Nepomenirea lui de către Sfântul Atanasie sau Fericitul Ieronim, în scurtele lor incursiuni în viaţa Părinţilor apărători ai Ortodoxiei, duce la concluzia că pomenirea sa era legată mai ales de regiunea Lyciei, care nu a avut un istoric pe măsura celorlalte regiuni imperiale"

Pe aceeași temă

Constantin Necula