Arheologia Bibliei - James K. Hoffmeier

Arheologia Bibliei - James K. Hoffmeier

Editura
An publicare
2009
Nr. Pagini
192
ISBN
9789738998438

Descriere

In ultimii doua sute de ani, cercetarile arheologice au oferit noi informatii care le permit oamenilor din secolul al XXI-lea sa scruteze trecutul indepartat si sa deschida capitole ale istoriei omenirii care nu au fost citite de secole si uneori chiar de milenii. Una dintre regiunile in care arheologia a jucat un rol decisiv in trezirea la viata a trecutului este Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat al Antichitatii...
Vestigiile arheologice din Orientul Apropiat dau nastere urmatoarelor intrebari:
Au ceva in comun cu Biblia, cartea care a influentat atat de profund cultura occidentala?
Relatarile din Biblie, in special cele vechi de trei mii de ani si chiar mai mult, sunt mit sau istorie?
Oare o disciplina stiintifica cum este arheologia este compatibila cu o carte in mod evident religioasa cum este Biblia?
Acestea sunt intrebari pertinente la care cartea de fata va incerca sa ofere raspunsuri.
James K. Hoffmeier

Prefata
M-am nascut in Egipt, nu departe de faimosul Muzeu din Cairo si la mai putin de 10 km (6 mi) de Piramidele de la Giseh, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Tatalui meu ii placeau istoria si arheologia, prin urmare in copilarie m-a purtat prin tot Egiptul, aratandu-mi locuri minunate. La varsta de zece ani am vizitat Libanul, Siria si Iordania si am avut ocazia sa exploram Qumranul, unde au fost gasite Manuscrisele de la Marea Moarta, Ierusalimul, Ierihonul si alte situri. De la o varsta frageda, fara indoiala datorita pasiunii tatalui meu pentru Biblie, el obisnuia sa imi vorbeasca despre felul in care cutare sit sau cutare obiect se incadreaza in istoria biblica. Aceste experiente m-au facut sa ma decid foarte usor sa studiez arheologia biblica atunci cand a sosit momentul sa imi declar materia principala la universitate. La Wheaton College (Illinois), profesorul Alfred Hoerth, caruia ii este dedicata aceasta carte, m-a invatat multe lucruri pe care inca le pretuiesc. si m-a invatat in special ca arheologia nu poate atat de mult sa „dovedeasca” Biblia, asa cum cred de cele mai multe ori oamenii (desi in anumite cazuri arheologia confirma istoricitatea evenimentelor sau a persoanelor), cat sa o „imbunatateasca”. Ceea ce voia profesorul Hoerth sa spuna prin „a imbunatati” este ca arheologia poate sa produca o informatie valoroasa care ne ajuta sa intelegem Biblia mai bine, facand-o sa prinda viata. In aceasta carte sunt cercetate Vechiul Testament si Noul Testament, pentru a prezenta cititorului unele descoperiri dintre cele mai vechi, dar si dintre cele mai recente care arunca lumina asupra Bibliei.
Sa speram ca informatiile cuprinse in lucrarea de fata vor face ca Biblia sa prinda viata si ii vor oferi cititorului increderea ca ceea ce ne istoriseste pe paginile ei este ancorat in spatiu si in timp.
Autorul


Cartea este tiparita pe hartie cretata, are coperti tari, e cusuta si contine multe imagini si harti color.

Pe aceeași temă

James K. Hoffmeier