Povestea iei ed. bilingva ro- fr - Doina Berchina
Descriere
Volumul este bilingv, roman-francez, apare in colectia Emblematic Romania, fiind structurat in capitole intitulate sugestiv: PREISTORIE, O LEGENDA, OGLINZI, REGINA MARIA, TRADITIONALISM, MODERNISM, POSTMODERNISM.
Contine imagini originale, colorate cu diferite ii romanesti.
Tunica linege, numita astfel de latini, modelul poate fi descoperit pe Columna de la Roma, precum si in Monumentul de la Adamclisi, Columna lui Traian, Tropheum Traiani, si in Cronica pictata de la Viena, 1330.
Civilizatia Cucuteni poarta amprenta desenului iei, asemeni elegantelor vase, vesmintele erau de o rara noblete, prin simplitatea lor cuceritoare.
Fragment din cartea "Povestea iei" ed. bilingva romana- franceza, de Doina Berchina
"Coplesitoarea diversitae a modelelor de ie acceptate, asimilate, pastrate si purtate in diferite ocazii, chiar daca e oarecum derutanta da posibilitatea fiecaruia sa se exprime. Prin alegerile pe care cineva le face executand sau pur si simplu imbracand o ie se poate situa oriunde, pe orice treapta intre sublim si kitsch. Culorile, ornamentele, calitatea tesaturilor si a firelor utilizate, cantitatea de smerenie sau trufie, semne si simboluri integrate in compozitie si desigur atitudinea cu care este purtata o ie spune totul despre detinatoarea ei. Oricum ar fi IA conseva parfumul arhaic, se adapteaza la varsta, situatie, ceremonial, epoca si este un cumul de mestesug, pricepere, originalitate, inspiratie, creativitate.
Cercetatorii in etnografie sustin ca IA tezaurizeaza ceva din spiritul profund al natiei si ca este pana la urma expresia unui fel de a fi specific romanesc, mioritic. Acestea trebuie sa le fi inteles, curand dupa sosirea ei in tara, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg - Gotha (1875-1938), ulterior Regina Romaniei, devreme ce imediat a dorit sa vada, sa probeze si apoi sa poarte la ceremonii (...)"