Dreptul transporturilor Ed. 5 - Florin Fainisi, Victor Alexandru Fainisi

Dreptul transporturilor Ed. 5 - Florin Fainisi, Victor Alexandru Fainisi

An publicare
2017
Nr. Pagini
310
ISBN
9786062607951
Categorii

Descriere

    Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, cuvantul transport inseamna faptul de a transporta; acea ramura a economiei nationale cuprinzand totalitatea mijloacelor rutiere, aeriene si navale care asigura circulatia bunurilor si persoanelor; totalitatea bunurilor sau a persoanelor care sunt transportate la un moment dat in conditii determinate.
    Sensul verbului a transporta este a deplasa cu un vehicul bunuri sau persoane dintr-un loc in altul, a cara, a duce, a purta. In general, prin transport se intelege deplasarea oamenilor si bunurilor in spatiu si timp, cu ajutorul unui vehicul specific caii de transport, conceput si folosit in acest scop. Definita astfel, notiunea de transport are in vedere actiunea de stramutare in alt loc a unei persoane fizice sau a unui lucru, ceea ce presupune cu necesitate un mijloc necesar deplasarii si un obiect de transport supus deplasarii.
    Aceasta acceptiune, oarecum limitata a notiunii de transport, exclude din preocuparile dreptului transporturilor deplasarea imaginii ori a sunetului la distanta, ca si transportul prin conducte ori furnizarea energiei de orice fel, nefiind subsumate notiunii de transport cu care opereaza dreptul transporturilor. La fel, ies din preocuparile dreptului transporturilor transportul corespondentei scrise si transportul coletelor de o anumita greutate, excluderea lor – desi sunt deplasate cu mijloace conventionale de transport, fiind consecinta faptului ca raportul juridic nu este stabilit direct cu transportatorul, ci cu serviciile de posta puse la dispozitia publicului din ratiuni sociale.
    Asadar, dreptul transporturilor studiaza ansamblul normelor care reglementeaza raporturile juridice care se stabilesc in procesul de organizare si executare a transportului de bunuri si de pasageri, rolul si autoritatea statului in conditiile economiei de piata, drepturile si obligatiile participantilor la infaptuirea activitatii de transport, analizand pe categorii de transporturi contractele ce se incheie in trafic intern si international, precum si alte acte si fapte juridice conexe transportului de persoane si de bunuri.

Pe aceeași temă

Florin Fainisi