De la dictatura la democratie - Gene Sharp
Descriere
Cartea urmareste pasii ce trebuie urmati pentru ca un regim dictatorial sa poata fi inlocuit cu libertatea adusa de democratie.
De la abordarea "realista a dictaturii", la stabilirea si constientizarea slabiciunilor dictaturii, la "necesitatea unei planificari strategice", dar si la stabilirea unei " democratii durabile" ce nu va risca sa se transforme intr-o noua dictatura, pana la eleborarea unei noi constitutii., autorul indruma cititorul printre toate acete schimbari insistand pe metode nonviolente ( in capitotul Metode de actiune nonviolenta).
Caderea unui regim nu implica in sine o utopie. Dimpotriva, ea deschide calea muncii asidue si a eforturilor indelungate in scopul dezvoltarii unor relatii sociale, economice si politice mai echitabile si al eradicarii altor forme de nedreptate si opresiune. Am speranta ca aceasta examinare succinta a modului in care poate fi distrusa o dictatura poate fi utila oriunde exista oameni aflati sub dominatie si dornici sa devina liberi. GENE SHARP
Fragment:
" Pentru a spori probabilitatea unui succes, liderii rezistentei trebuie sa elaboreze un plan de actiune amplu, apt sa consolideze poporul aflat in suferinta, sa slabeasca si ulterior sa ra stoarne regimul dictatorial si sa construiasca o societate durabila. Realizarea unui asemenea plan de actiune necesita o evaluare minutioasa a situatiei si a optiunilor pentru activitati eficiente. In baza unei analize meticuloase pot fi elaborate atat strategia majora, cat si strategiile campaniilor particulare in scopul castigarii libertatii. Desi relationeaza intre ele, conceperea strategiei majore si cea a strategiilor unor actiuni concrete reprezinta doua procese diferite. Strategiile unei campanii particulare pot fi elaborate in detaliu doar dupa definirea strategiei majore. Strategiile unei campanii vor fi concepute pentru a realiza si a consolida obiectivele strategice majore.
Elaborarea unei strategii de rezistenta necesita analiza multor probleme si sarcini. in continuare, vom identifica cativa dintre cei mai importanti factori care trebuie luati in calcul atat la nivelul strategiei majore, cat si la cel al strategiilor de campanie. Totusi orice tip de planificare strategica reclama din partea participantilor si in cadrul delimitat de ea. Strategiile pot fi concepute doar in contextul unei lupte concrete lor la rezistenta sa inteleaga profund intreaga situatie de conflict si sa acorde atentie factorilor fizici, istorici, guvernamentali, militari, culturali, sociali, politici, psihologici, economici si internationali. Strategiile pot fi concepute doar in contextul unei lupte concrete si in cadrul delimitat de ea.
In primul rand, liderii democratici si strategii vor trebui sa estimeze obiectivele si importanta cauzei. Merita sa fie initiata o lupta intensa pentru realizarea obiectivelor? Daca da, de ce? Determinarea scopului rezistentei reprezinta un aspect decisiv. Am sustinut anterior ca simpla rasturnare a unui regim dictatorial sau lichidarea tiranilor existenti nu este suficienta. Obiectivul trebuie sa fie construirea unei societati libere cu un sistem democratic de guverna-re. intelegerea corecta a acestui aspect va influenta elaborarea unei strategii majore si a strategiilor specifice corespunzatoare.
si anume, strategii trebuie sa raspunda la multe intrebari esen-tiale, printre care:
- Care sunt obsfacolele principale in calea castigarii libertatii?
- Care factori vor inlesni atingerea acestui obiectiv?
- Care sunt punctele forte ale dictaturii?
Care sunt punctele slabe ale dictaturii?
- Cat de vulnerabile sunt sursele puterii dictaturii?
- Care sunt punctele forte ale fortelor democratice si ale populatiei in ansamblu?
- Care sunt punctele slabe ale fortelor democratice si cum pot fi ele inlaturate?
- Ce statut au partile terte, nefiind direct implicate in conflict, care ajuta sau ar putea ajuta fie dictatura, fie miscarea democratica? in ce mod ar putea partile terte ajuta regimul sau membrii miscarii? "