Reconditionarea hidroagregatelor - Claudiu Oteleanu

Reconditionarea hidroagregatelor - Claudiu Oteleanu

Editura
An publicare
2014
Nr. Pagini
177
ISBN
9789731312750

Descriere

In contextul actual in care economia mondiala se confrunta cu o criza de materii prime, materiale, energie, o atente sporita este indreptata spre cresterea calitatii, competitivitatii si duratei de viata a echipamentelor tehnologice.
Teza de doctorat prin tematica abordata se inscrie in domeniul preocuparilor existente pe plan mondial privind cresterea performantelor tehnologice ale echipamentelor industriale printre care si gasirea unor procedee tehnologice de obtinere a unor piese si subansamble cu fiabilitate si mentenanta ridicata.
"Dintre procedeele existente, procedeele de reconditionare ale pieselor uzate din diverse motive in exploatare, prin incarcare prin sudare in zonele supuse uzarii cu straturi care sa confere rezistensa marita la solicitarile si conditiile din exploatare ocupa un loc important.  Din acest motiv este necesara analiza posibilitatilor reconditionarii prin incarcare prin sudare a suprafetelor uzate ale unor subansamble din agregatele hidraulice.  Lucraea trateaza pentru inceput stadiul actual de realizare a rotorilor hidraulici prin prezentarea celor mai importante agregate hidrauluice de producerea energiei electrice de tip Kaplan, Francis si Pelton fiind elaborat in fluxul tehnologic pentru turnarea statica a unui rotor hidraulic.  In timpul functionarii, rotorul turbinei este supus solicitarilor mecanice, eroziunii abrazive, eroziunii cavitationale si coroziunii. Principalele degradari ale roarelor turbinelor hidraulice sunt: fisuri sau goluri, fisuri de margine reduse sau goluri, fisuri lungi, fisuri scurte sau goluri.  Sunt studiate fenomenele de uzare a suprafetelor si se face o trecere in revista a principalelor turbine hidraulice si a fenomenelor de uzura specifice rotorilor hidraulici in general si in mod special a celor de tip Pelton. Sunt prezentate metode de masurare a uzurii si de reducere a uzurii abrazive.  Cercetarile intreprinse asupra distrugerii diferitelor materiale prin cavitatie au demonstrat ca proprietatile fizice, chimice, electrice si termice sunt hotaratoare din punct de vedere al rezistentei la cavitatie. Duritatea ridicata, structura granulara fina si uniforma, rezistenta mare la oboseala si energia mare de deformare la rupere confera materialelor metalice caracteristici anticavitational. Acest lucru apewrmis elaborarea unui studiu asupra stadiului actual al fenomenelor de uzare." 

Pe aceeași temă

Claudiu Oteleanu

Claudiu Oteleanu

Claudiu Oteleanu