Povestiri din dojo - Mircea Croitoru

Povestiri din dojo - Mircea Croitoru

Editura
An publicare
2015
Nr. Pagini
106
ISBN
9786065835986

Descriere

Povestile, povestirile cu talc si parabolele sunt excelente unelte pedagogice de terapie comportamentala ce ajuta in educatia copiilor. Lectura unor scurte povestiri are avantajul transmiterii emotiei, mesajului intr-un timp foarte scurt. Ele au fost transmise prin viu grai, din generatie in generatie, reprezentand un mod traditional de educatie transmitand valori morale, comportamentale indi­pensabile societatii, in ciuda tendintei actuale de ignorare voita a unor reguli sau valori.

Povestiri din dojo a fost scrisa cu gandul la cei mici si nu numai, la intreaga familie a judo-ului, deoarece copiilor de 7-8 si chiar 10 ani le este greu sa asimileze si sa inteleaga principiile morale ale luptato­rului asa cum au fost formulate de fondator - dr. Jigoro Kano. Tocmai de aceea ele au fost concepute sub forma unor povestiri.

Fragment:

" Sensei, este persoana ce lucreaza continuu, cu timp si fara timp pentru dezvoltarea elevilor sai, nu numai deprinderea anumitor procedee tehnice ci si dezvoltarea morala si spirituala. Experienta de zeci de ani in domeniu cat si inaltul standard moral si spiritual ii confera acestei persoane statutul de „sensei ". El este un mentor, un indrumator pe Cale-Do si fericita este persoana ce poate spune ca si-a gasit maestrul - Sensei-ul adica.
    in China si mai tarziu, in Japonia, maestrii erau persoane cu totul exceptionale si nu se limitau numai la predarea artei martiale. in judo de exemplu, fondatorul, Jigoro Kano, era maestru in caligrafie, si-a obtinut doctoratul in judo, era interesat in modernizarea invatamantului a scris el insusi mai multe carti. Citate din vorbele intelepte ale lui O-Sensei Kano gasiti ca motto-uri la inceputul cartilor sau ca logo-uri pe tricouri, afise, etc. El nu a predat doar judo, a slefuit caractere, a impulsionat generatii pentru a da tot ceea ce au mai bun in folosul societatii.
    In alt sens, Sensei este un mentor, adica o persoana de incredere si cu o vasta experienta in diferite domenii.
    Acest cuvant apare ca prenume in „Odiseea" lui Homer. Mentor este un barbat care are grija de baiatul lui Ulise, regele Ithacai, plecat in razboiul Troian. Mentor are grija de educatia si dezvoltarea tanarului print Telemah. La un moment dat, aflat in impas, el cere ajutorul zeitei intelepciunii, Atena. Aceasta asociere intre Atena si Mentor a dat semnificatia cuvantului actual „mentor" insemnand un ghid, un sfatuitor, un prieten apropiat ce plin de intelepciune calauzeste pasii discipolului.
    Spre deosebire de relatia profesor-elev, unde exista din start ierarhizare si implica o profesie cu o specializare clara si un salariu, relatia dintre mentor si discipol este mai apropiata si vie. Mentorul nu-ti preda numai procedee tehnice, ci si lectii de viata. El nu este platit pentru toata activitatea de consiliere si indrumare."

Pe aceeași temă

Mircea Croitoru