Organele Statului. Abuzul transplanturilor in China - David Matas, Torsten Trey


Autor:

Etichete:

Editura:
Adenium - 2013 - 168 de pagini

ISBN:
9789738097407
BDCID:
00321787

Descriere

Pentru cel care este preocupat de evolutia stiintelor biomedicale este evident faptul ca orice practica in domeniu are un aspect dual. Aceasta dualitate se manifesta evident in domeniul transplantului. In mod cert, odata cu impunerea transplantului de organe si tesuturi in practica medicala, mii de vieti au fost salvate. Transplantul reprezinta o sansa acordata unor persoane de a se «naste» din nou si, in acelasi timp, o sansa pentru alte persoane de a-si manifesta altruismul.


Cartea prezinta impletirea, in domeniul transplantului, dintre ipocrizie, cinism si standarde duble justificate de un asa‑zis pragmatism. Ipocrizie si cinism manifestate la nivelul organismelor internationale, al statelor de­mocratice si al companiilor farmaceutice. (…)

 

Oare faptul ca in China, in cazul a peste 90% dintre transplanturi, donatorii sunt detinuti si, mai nou, nici nu li se mai declara identitatea nu trezeste o suspiciune ca de fapt detinutii, inclusiv cei de constiinta, sunt considerati oficial banci de organe? De aceea ai un sentiment de amaraciune atunci cand, citind aceasta carte, vezi ca nu exista un efort conjugat de combatere a abuzurilor in transplant. (…)

 

Aceasta carte nu este despre transplant. Este o carte despre spirit civic, despre dreptate, despre demnitate si nu cred ca va exista un cititor care sa nu fie influentat. Este o carte care trezeste reactii (pro sau contra), este o carte vie, pe care orice membru al societatii trebuie sa o citeasca.

Prof.  dr. Vasile Astarastoae


China se situeaza pe locul doi in lume ca numar de transplanturi de organe efectuate. Spre deosebire de orice alta tara, toate organele folosite pentru transplant in China provin de la detinuti. Multi dintre acestia sunt prizonieri de constiinta. Uciderea detinutilor pentru organele lor este o incalcare flagranta a celei mai elementare etici medicale. Cartea Organele Statului analizeaza implicarea institutiilor statului chinez in acest abuz. Cartea reuneste autori de pe patru continente care isi impartasesc opiniile si intelegerile cu privire la modul in care aceste atrocitati pot fi combatute. Organele Statului isi propune sa informeze cititorul si spera sa determine o schimbare in China pentru a pune capat acestor abuzuri.

 

„Mi se pare ca nu putem controla ce se intampla in China... Dar putem controla ce se intampla printre noi. Putem controla ce se intampla in publicatiile noastre, la intalnirile noastre, la evenimentele si conferintele noastre. Acestea sunt ale noastre. Cel putin, putem controla ce se publica in mass-media noastra.”

Dr. Gabriel Danovitch


„Recoltarea organelor intr-un mod lipsit de etica sau criminal va genera statistici clinice criminale sau neetice.”

Dr. Eric Goldberg

 

„In ultima instanta, responsabilitatea pentru etica transplanturilor revine echipei care efectueaza transplantul. Ei trebuie sa verifice ca exista consimtamantul. Trebuie sa verifice ca acea persoana si-a donat organele voluntar. Ei nu pot spune ca nu stiu de unde provine organul. Nu pot afirma ca nu le pasa de unde provine organul pentru transplant.”

Dr. Arthur Caplan


Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.