Dreptul penal al afacerilor ed. 6 - Al. Boroi, M. Gorunescu, I. A. Barbu, B. Virjan
Descriere
Despre lucrare
Lucrarea prezinta o tratare aprofundata a legislatiei interne din domeniul afacerilor, tinandu-se cont de toate modificarile si completarile intervenite pana in prezent.
Despre editia 6
Editia de fata contine prezentarea infractiunilor din acest segment a dreptului penal conform celor mai recente modificari legislative atat nationale, cat si europene. Lucrarea include analiza teoretica a infractiunilor, precum si practica judiciara in domeniu.
Din cuprins
infractiuni privind societatile
infractiuni privind grupurile de interes economic
infractiuni privind monopolul de stat si Oficiul National al Registrului Comertului
infractiuni privind regimul fiscal si financiar – jurisdictiile offshore – paradisuri fiscale
infractiuni privind dreptul de proprietate intelectuala
infractiuni privind piata de capital
infractiuni privind concurenta comerciala
Puncte forte
analiza infractiunilor din ramura dreptului penal al afacerilor in detaliu
jurisprudenta relevanta
analiza infractiunilor potrivit celor mai recente modificari legislative atat nationale, cat si europene
doctrina nationala si internationala relevanta
ample referinte bibliografice
Fragment din carte:
"§29. Infractiunea de trecere a actiunilor sau obligatiunilor sale pe numele altor persoane, in scopul formarii unei majoritati in Adunarea Generala, in detrimentul altor actionari sau detinatori de obligatiuni
Potrivit art. 279 alin. (1) lit. a), constituie infractiune fapta actionarului sau a detinatorului de obligatiuni de a trece actiunile sau obligatiunile sale pe numele altor persoane, in scopul formarii unei majoritati in Adunarea Generala, in detrimentul altor actionari sau detinatori de obligatiuni.
Obiectul juridic special este constituit de relatiile sociale privind activitatile economice ale caror existenta si dezvoltare normale sunt conditionate de corectitudinea anumitor categorii de persoane in transmiterea actiunilor sau obligatiunilor, precum si de relatiile sociale care se stabilesc intre actionari si/sau obligatari si societatile emitente privind modul in care se poate exercita dreptul de vot conferit de detinerile de valori emise de o societate pe actiuni.
Obiectul material il constituie actiunile sau obligatiunile tranzactionate contrar dispozitiilor prezentei legi.
Subiectul activ este calificat, neputand fi decat actionarul sau detinatorul de obli-gatiuni in cadrul unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni si care, in baza unui acord simulatoriu incheiat cu un tert ii transmite fictiv actiunile ori obligatiunile cu un scop special, dar ilicit si fraudulos. Participatia este posibila in toate formele sale, pentru existenta coautoratului, calitatea speciala ceruta de norma de incriminare trebuind indeplinita de toate persoanele care savarsesc nemijlocit fapta.
Subiect pasiv este persoana prejudiciata prin activitatea faptuitorului.
Latura obiectiva. Elementul material al infractiunii se infatiseaza sub forma unei actiuni de trecere a actiunilor sau a obligatiunilor sale pe numele altor persoane. "