Compendiu de fobii - Laurentiu Mitrofan, Sorina Daniela Dumitrache


Autor:

Etichete:

Editura:
Sper - 2012 - 233 de pagini

ISBN:
9786068429106
BDCID:
00321598

Descriere

Tuturor ne-a fost frica la un moment dat de ceva anume; unii se tem de intuneric, altora le este frica sa zboare cu avionul sau sa inoate, altii se simt coplesiti de teama de insecte, gandaci sau murdarie. Foarte multi dintre noi am experimentat teama la un examen sau cand a trebuit sa mergem la doctor pentru a ni se face o injectie sau o mica interventie chirurgicala. E greu sa te stapanesti si sa nu te cuprinda teama atunci cand stai in sala de asteptare, moment in care timpanele iti sunt inundate de zgomotul frezei dentistului si stii ca tu esti urmatorul pe scaunul lui. Toate aceste temeri se intalnesc frecvent la foarte multi semeni de-ai nostri, insa exista in acelasi timp o multitudine de frici de o amploare si o intensitate extrem de crescute, care genereaza la anumiti oameni o serie de reactii, comportamente greu de inteles si care par a fi extrem de ciudate, ce transfigureaza individul in momentul in care experimenteaza teama respectiva. Unele persoane au comportamente bizare, isi pot pierde prietenii, se pot adanci in singuratate, au mari dificultati in viata profesionala si sociala.

Care sunt aceste temeri? Ce le genereaza? Cum il influenteaza pe individ si viata sa? Cum se raporteaza individul la ele? Dar ceilalti? Cat de des intalnite sunt aceste temeri? De ce natura sunt? Se pot ameliora? In lucrarea de fata, am avut ca scop crearea unei imagini de ansamblu asupra fatetelor fricii umane, explicarea acestora si prezentarea exhaustiva a fobiilor, propunand un dictionar de circa 600 de termeni descriptivi pentru diferite forme de fobie, de la cele mai obisnuite, pana la cele mai atipice, neconventionale si bizare. Lucrarea are un rol didactic extrem de important, adresandu-se deopotriva studentilor la psihologie, cadrelor didactice, specialistilor in stiintele socio-umane, medicina, cat si celor interesati de misterul fobiilor umane, totodata constituindu-se ca un reper in psihodiagnoza clinica a fobiilor.

Autorii

Recenzie

Teama, una dintre emotiile cele mai intense care salasluieste in interiorul uman, se poate manifesta in cele mai insolite forme. Alaturi de fobiile deja consacrate, precum agorafobia (teama de spatii aglomerate) sau acrofobia (teama de inaltime) sunt abordate si frici neobisnuite, stranii, aproape greu de imaginat, cum ar fi agalmatoremafobia (teama ca statuile sa nu vorbeasca), psihofobia (teama de ganduri, idei), soteriofobia (teama de dependenta de ceilalti) sau malaxofobia (teama de jocurile erotice). Astfel, cei interesati de universul deseori socant al fricii au la dispozitie primul si unicul studiu exhaustiv de acest gen din Romania.

Un inhibitor puternic al entuziasmului, al libertatii de actiune, de miscare, al placerii de a trai, frica genereaza sentimente acute de neajutorare si stari obsesionale. In scopul reducerii sau inlaturarii acestei emotii dezagreabile, studiul de fata poate fi utilizat ca un instrument eficient de identificare si tratare a fobiilor.

Violeta Pavelescu


Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.