Fructele autohtone - Izvor de sanatate in terapia afectiunilor - Marian Nita
Descriere
MARIAN NITA este absolvent al Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Biologie. Este profesor, biolog cu peste 50 de ani de experienta in cariera si in slujba invatamantului romanesc. A desfasurat o bogata activitate stiintifica pentru formarea a numeroase generatii de elevi, profesori, cercetatori, medici, farmacisti, teologi.
Este autor a peste 80 de carti din domenii variate de biologie, fitoterapie, apiterapie, teologie, arta, poezie, foiclor si muzica.
Fragment:
" Corcoduş Prunus cerasifera Ehrh.
Fam. Rosaceae
Scurtă descriere
Arbore sau arbust rustic, cultivat prin grădini şi livezi, sub-spontan sau spontan la margine de pădure, pe coline însorite.
Este cunoscut din antichitate. Are flori colorate în alb-pur, solitare. Fructul este o drupă roşie, brună-roşiatică sau galbenă, cu sâmbure rotund.
Recoltare
Recoltarea fructelor se face la stadiul verde, sau când ajung la completa lor maturitate fiziologică.
Principiile active
Principiile active din fructe au o acţiune diuretică şi depura-tivă, tonic-aperitive consumate inainte de masă, care va stimula secreţia de enzime necesară digestiei şi stomahice, iar când sunt consumate după masă sunt foarte bune în atonii digestive. Indiferent când vor fi consumate corcoduşele conţin sub-stanţe active pe care le conţin intern, asupra epiteliului normal mărind cantitatea de urină eliminată, intensifică procesele de eliminare a toxinelor pe cale renală, mai ales a acidului uric şi a uraţilor, sau gastrointestinală. Stimulează funcţiile hepatice. Consumul de corcoduşe ajută la remineralizarea organismului.
Recomandări in inflamaţii ale căilor urinare, litiaze, artritism, gută, hidropizie, reumatism. "