Universitarul Gheorghe N. Leon - Diana Cirmaciu
Descriere
Originalitatea lucrarii consta in incercarea de a schita portretul lui Gheorghe N. Leon din perspectiva multidisciplinara (istorica si juridica), valorificand cat mai eficient sursele documentare. Acest lucru poate permite largirea orizontului de intelegere si interpretare a contributiilor teoretice si practice ale profesorului, atat in domeniul academic cat si in cel politic. Consideram ca tema de cercetare este actuala si importanta deoarece, adunand date despre viata lui Gheorghe N. Leon putem stabili anumite adevaruri din destinul sau, relevand si contributiile indiscutabile ale acestuia in domeniul stiintei financiare. La elaborarea lucrarii, drept baza documentara ne-au servit diferite fonduri arhivistice ale Arhivelor Nationale – Serviciile Judetene Iasi, Cluj, Bihor, ale Municipiului Bucuresti si ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Dar, intr-o pondere mare ne-am raportat si la articole de specialitate, studiile unor istorici, la presa timpului, deoarece cercetarile acestora ne-au facilitat analiza spiritului perioadei respective, perceperea situatiilor conflictuale cu care s-a confruntat societatea romaneasca. Interesul fata de lucrarea prezenta poate consta in faptul ca ea completeaza referintele bibliografice care analizeaza perioada anilor 1919-1959. Materialele sistematizate au o importanta si de ordin didactic, putand fi utilizate in cadrul cursurilor universitare (specializarea istorie, dar si in cadrul cursurilor de Istoria dreptului romanesc, Dreptul finantelor publice si chiar de Drept umanitar – pornind de la atrocitatile comise in timpul regimului comunist). [...] Pornindu-se de la scopul investigarii si in functie de ansamblul problemelor abordate si de gradul de studiere al acestora, am structurat teza astfel: ca suport explicativ-ilustrativ al tematicii apar Cuprinsul si Lista abrevierilor; Introducerea, drept argument al alegerii temei, al importantei si actualitatii acesteia; cinci capitole ce dezvaluie considerente asupra operei stiintifice a lui Gheorghe N. Leon, actiunilor si convingerilor sale ca om politic; Concluzii; Referinte bibliografice si Anexe. Capitolul I "Istoriografia problemei": este dedicat analizei literaturii edite asupra temei, interpretarilor formulate de alti cercetatori, cu calitatile si limitele determinate de posibilitatile oferite de documentare si epoca in care au fost scrise.
Capitolul II "Familia si scoala": debuteaza cu informatii privind formarea omului Gheorghe N. Leon sub indrumarea familiei. Am incercat sa surprindem amintiri ale copilariei si adolescentei viitorului profesor, orizonturile sale de asteptare, tenacitatea de care a dat dovada in pregatirea carierei. Capitolul III "Universitarul": regasim un volum important de reflectii pe marginea activitatii de universitar a lui Leon, acesta fiind prezent in mediul academic de la Oradea, Cluj, Bucuresti. Mesajul cheie al acestui capitol este acela ca profesorul a fost un veritabil modelator de constiinte si un formator de caractere in mediul tinerimii studioase.
Experientele sale politice, actiunile puse in serviciul intereselor generale ale Romaniei sunt descrise in Capitolul IV "Omul politic". Ultimul capitol "De la conditia de „urmarit politic” la cea de „detinut politic” in regimurile anilor 1940-1059", prezinta coordonatele unei intense drame a profesorului care a devenit victima a proceselor judiciare intentate de noul regim impotriva oricarui produs al vechiului regim burghezo-mosieresc, considerat un potential dusman al clasei muncitoare.