Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor - Sarah Ockwell Smith
Descriere
Soluții blande pentru somnul linistit al bebelusilor si al copiilor
Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor vine in intampinarea parintilor epuizati. Somnul este adevarata piatra de incercare din viata oricarui parinte. Parintii in devenire au si ei foarte multe de invatat din aceasta carte. Cand in jur auzi numai exemple de parinti ai caror copii adorm cu usurinta si al tau nu face asta atunci ai nevoie de Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor. Tot de aici vei intelege de ce unii nu se trezesc deloc pana dimineata si altii de cateva ori pe noapte. Sarah Ockwell-Smith, creatoarea conceptelor BabyCalm si ToddlerCalm, ofera solutii pentru o abordare blanda a problemelor de somn tipice copiilor. Ea vorbeste de problemele care apar de la nastere si pana la varsta de cinci ani. Sarah propune in cartea sa sfaturi viabile, bazate pe dovezi stiintifice. Printre subiectele atinse se numara: ritmul somnului, problemele de somn, ritmurile circadiene, hranirea in timpul noptii si multe altele. Lucrarea ne arata: ce spun studiile stiintifice cu privire la cat de mult trebuie sa ne asteptam sa doarma bebelusii si copiii mici in fiecare etapa de crestere. Sarah explica de ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte si contraproductive. Iar cartea ei ne ajuta sa ne inspiram si sa invatam din cultura altor popoare. Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor abordeaza probleme uzuale precum trezirile frecvente, episoadele de teroare nocturna si udatul patului.
Veti gasi recomandari practice pentru fiecare etapa de varsta si pentru crearea ambiantei de somn perfecte, respectiv un ritual de culcare, pentru alegerea alimentelor care sa contribuie la un somn bun, pentru folosirea corecta a obiectelor de tranzitie.
Fragment din cartea "Solutii blande pentru somnul linistit al bebelusilor" de Sarah Ockwell Smith:
"Stabilirea unei rutine de culcare Copiilor mici le place sa stie la ce sa se astepte, astfel ca o rutina de culcare este esentiala. Nu ma refer la o rutina dupa ceas, cu ore de culcare si de trezire fixe, ci la o rutina care sa il ajute pe copil sa stie ca este timpul sa faca nani ziua sau ca se apropie ora de culcare seara. Daca va uitati la propria rutina zilnica, este foarte probabil sa aveti la randul vostru semnale din afara care va ajuta sa stiti ca se apropie ora de culcare, poate melodia de pe genericul unei emisiuni TV, cum ar fi cea a stirilor de la ora 22:00, luminile stradale care se sting in dreptul geamului de la casa, ori momentul in care va cuibariti pe canapea, dupa cina. La fel, si dimineata sunt multe semnale familiare care ne dau de stire ca este vremea sa ne trezim: pasarile care ciripesc in gradina sau zgomotul tevilor de caldura odata ce se porneste centrala. Desigur ca nu avem nevoie de aceste semnale pentru a sti daca e vremea sa ne culcam sau sa ne trezim, pentru ca stim cat e ora, stim ca s-a facut tarziu si ca ar trebui sa ne pregatim de culcare, si stim cand mai avem o jumatate de ora de stat in pat. Bebelusii si copiii mici insa nu stiu asta, astfel ca lipsa unei rutine in viata lor poate sa ii nelinisteasca, caci ei sunt efectiv dezorientati.
O rutina sanatoasa pentru somnul de peste zi si cel de noapte poate avea consecinte benefice asupra modului in care doarme un copil. Un studiu realizat in 2009 a analizat tiparele de somn a peste 400 de copii cu varsta cuprinsa intre 7 luni si 3 ani. Jumatate din grup a fost indrumat sa implementeze o rutina de somn simpla, care consta in baita, apoi aplicarea unei lotiuni pe pielea bebelusului, dupa care pana la 20 de minute timp de liniste (care putea sa insemne cantec de leagan, poveste de adormire sau mangaieri si dezmierdari, apoi o scurta discutie, in soapta, inainte de pus in pat). Celeilalte jumatati i s-a spus sa-si urmeze obiceiurile obisnuite dinainte de culcare. Dupa trei saptamani, parintilor li s-au pus intrebari referitoare la somnul copiilor. Aceia care au urmat cu constiinciozitate rutina de culcare au declarat considerabil mai putine treziri in timpul noptii si o mai mare usurinta in adormirea celui mic. Un avantaj suplimentar a fost ca mamele din grupul cu rutina de culcare au resimtit la randul lor un efect pozitiv asupra propriei dispozitii. Astfel, concluzia cercetatorilor a fost ca: „Aceste rezultate arata ca instaurarea unei rutine inainte de somnul de noapte, urmata cu consecventa, este in sine benefica, dat fiind ca imbunatateste mai multe aspecte ale somnului bebelusilor si al copiilor mici, indeosebi trezirile dupa ce au fost pusi la culcare si continuitatea somnului, precum si starea de spirit a mamei."
Nu cred ca este necesar sa i se faca baie unui bebelus sau unui copil seara de seara, in primul rand deoarece nu cred ca le face bine la piele, mai ales daca e predispusa sa se usuce. Insa un masaj scurt in fiecare seara este indicat. Eu folosesc un ulei natural, organic, fara parfum, cum este uleiul de fioarea-soarelui, pentru copiii mai mici de trei ani si un ulei natural pe baza de levantica si musetel. Dupa care il imbracam in pijama pentru povestea de seara si dezmierdare, de preferat intr-o incapere intunecata, pentru a asigura cel mai bun somn de noapte cu putinta. Rutina de culcare trebuie sa dureze undeva intre 20 de minute si o jumatate de ora inainte de momentul in care cel mic de obicei se linisteste si adoarme. O atare rutina nu numai ca il va ajuta sa isi dea seama ca se apropie ora de culcare, dar le si ofera parintilor ocazia de a petrece timp pretios doar ei cu copilul in fiecare seara."