Era si timpul sa aprind iar stelele - Virginie Grimaldi

Era si timpul sa aprind iar stelele - Virginie Grimaldi

Descriere

Primele romane ale autoarei Virginie Grimaldi (n. 1977) au fost toate bestsellere (Prima zi din restul vietii mele, O sa-ntelegi cand o sa fii mai mare, Parfumul fericirii e mai puternic in ploaie). In 2018, ocupa locul 6 in Top 10 al romancierilor francezi care au vandut cele mai multe carti in Franta. Era si timpul sa aprind iar stelele este cea de-a patra carte a sa.   Ana, o mama care creste singura o fiica adolescenta si una de doisprezece ani, epuizata de munca si probleme financiare, simte ca a pierdut legatura cu fiintele pe care le iubeste cel mai mult pe lume. Stie ca numai de ea depinde sa salveze situatia, asa ca face un gest nebunesc: pleaca impreuna cu cele doua fete, intr-o rulota, intr-o calatorie in tarile scandinave! Pe drum isi fac confesiuni, se cearta si se impaca, afla secrete una despre alta, se scalda intr-un fiord norvegian si privesc impreuna lumina stelelor. Era si timpul: la sfarsitul calatoriei, nimic nu mai este ca inainte.   O poveste plina de emotie, umor si tandrete […] o carte care iti reda puterile. - Femme actuelle   Exista o nostalgie calda care pluteste si ramane, dincolo de glume […] in relatia Anei, personajul feminin principal, cu mama sa si cu fiicele ei. Iti atinge inima, nu-i asa? - Liberation
Fragment din cartea "Era si timpul sa aprind iar stelele" de Virginie Grimaldi

"- Mama, tu l-ai citit pe Apollinaire? Lily se uita la mine, asteptandu-mi raspunsul. Cand lucrurile izvorasc dintr-o hotarare impulsiva, problema este ca nu poti anticipa toate urmarile. Astfel, nu banuisem cat de complicat putea fi sa le predau lectii fiicelor mele. In fiecare dimineata, timp de doua ore, facem lectii si exercitii. In fiecare dimineata, timp de doua ore, Chlo proclama ca, in orice caz, nu va lua bacul, iar Lily se joaca folosindu-si pixurile pe post de papusi.
Astazi, poate si datorita ploii, fetele sunt aproape concentrate. Chlo n-a adormit decat de doua ori la Falsificatorii de bani de Gide si Lily n-a pus pana acum decat cateva intrebari, ca sa castige timp. - Il stiu putin, l-am studiat la scoala, i-am raspuns, asezandu-ma langa ea. - Era orb, nu-i asa? Imi pune sub ochi cartea si-mi arata un rand: - Spune: „Era si timpul sa aprind iar stelele", dar ele sunt deja aprinse. Trebuie sa-si schimbe oftalmologul! Chloe suspina: - Nu la stelele de pe cer se refera, de fapt. Lily o fixeaza cu ochii ei rotunzi: - Da? Poate ca exista stele si altundeva decat pe cer? Voi, cei mari, sunteti ciudati rau. Ma pregatesc sa le explic lucrurile, cand soneria telefonului ma salveaza. - Alo? - Buna ziua, doamna Moulineau, sunt doamna Barriere de la Banca Postala. Aveam intalnire acum jumatate de ora si v-am asteptat... Ca de fiecare data cand sunt prinsa cu greseala, ma transform intr-o fetita. - Ah, la naiba! Imi pare rau, am uitat complet! - Banuiam eu. Trebuie neaparat sa ne vedem ca sa discutam despre contul dumneavoastra; am timp liber maine la ora unsprezece. - Nu voi fi acolo, putem vorbi eventual la telefon? - Joi la ora paisprezece?"

Pe aceeași temă

Virginie Grimaldi