Ultrasonografia in practica clinica - Radu Ion Badea, Monica Platon Lupsor, Lidia Ciobanu

Ultrasonografia in practica clinica - Radu Ion Badea, Monica Platon Lupsor, Lidia Ciobanu

Descriere

     Ultrasonografia a ajuns sa fie aplicata in toate domeniile medicale, este o metoda neinvaziva, in continua dezvoltare, cu o valoare informationala care contribuie uneori decisiv la cresterea performantei actului medical. In acest context, rostul lucrarii de fata este de a informa medicul clinician despre cum trebuie sa foloseasca un echipament ultrasonografic in scop diagnostic in practica obisnuita. Notiunile sunt prezentate pornind de la cele mai simple, cum ar fi teoria ultrasunetelor, tipuri de aparate, la unele mai complexe (aspecte ce decurg din informatii reale sau erori, tehnici ultrasonografice etc.), urmeaza apoi notiuni de anatomie conventionala, modele de imagini, diverse aspecte normale si patologice si, in final, un numar impresionant de cazuri clinice. Ilustrarea patologiei prin prezentarea unor observatii clinice reale este cu siguranta solutia ideala pentru a transmite toate elementele conceptuale.       Cuprins: Ultrasonografia. Definitie. Principii. Tehnici. Notiuni de baza. Terminologie si semiologie ultrasonografica. Standarde de imagine. Anatomia ultrasonografica si descriptiva a abdomenului si pelvisului. Sectiuni de baza. Tehnici de explorare. Modele de imagini folosite in ultrasonografie. Imagini elocvente, tipice si atipice. Pictorial comentat. Dictionar explicativ de termeni si expresii folosite in ultrasonografie. Cazuri clinice: Ficat. Colecist. Cai biliare. Pancreas. Spatiul retroperitoneal. Splina. Tub digestive. Peritoneu. Mezenter. Cavitate peritoneala. Aparat urinar. Aparat genital feminin. Aparat genital masculine. Perete toraco-abdominal. Structuri superficiale.       Adresabilitate: Medici clinicieni de diferite specialitati, practicieni, radiologi. 
     Fragment din volum:       „III. 4.2. Tumora solida pseudopapilara       Introducere. Tumora solida pseudopapilara este un neoplasm rar al pancreasului exocrin, care afecteaza in special femeile tinere. Diagnosticata la timp, poate beneficia de tratament chirurgicaI curativ cu rata de supravietuire foarte buna. Ultrasonografia este, in general, prima investigatie utilizata care sugereaza diagnosticul, fiind utila si in evaluarea postoperatorie, deoarece poate identifica posibilele complicatii. Tomografia computerizata, rezonanta magnetica si punctia aspirativa cu ac fin ghidata ecoendoscopic reprezinta tehnici diagnostice foarte bune sunt cuprinse adesea in algoritmul diagnostic.     Date clinice. Pacienta, 20 de ani, fara antecedente personale patologice semnificative, s-a prezentat in clinica noastra acuzand de aproximativ o luna durere epigastrica, greturi si varsaturi. La examenul obiectiv nu s-au constatat modificari, cu exceptia unei sensibilitati la palparea regiunii epigastrice. Biologic, s-a constatat o usoara crestere a amilazelor serice (148 U/I) (valori normale: < 100 U/I) si a CA 19-9 (32,69 UI/I) (valori normale < 19 UI/1).     Explorare ecografica. Ultrasonografia abdominala a identificat o formatiune la nivelul corpului si cozii pancreasului (fig. III. 4.2.1 a,b), cu dimensiuni de 9/6/4 cm, avand structura mixta — solida si chistica. Tumora era bine delimitata si se afla in contact cu venele splenica si mezenterica superioara. Examinarea Doppler a confirmat permeabilitatea celor doua vene. Dupa injectarea a 1,6 ml substanta de contrast SonoVue, s-a identificat un model vascular cu umplere uniforma si omogena a componentei solide a tumorii, cu o descarcare lenta, similara cu parenchimul pancreatic normal. Nu existau semne de extensie locala sau metastaze hepatice in faza tardiva a contrastului. Ecoendoscopia a exclus extensia locala a tumorii, dar punctia aspirativa cu ac fin ghidata ecoendoscopic nu a fost relevanta, intrucat materialul prelevat a fost insuficient (fig. III. 4.2.2).     Diagnostic. Tumora pancreatica mixta, solida si chistica, neinvadanta, nemetastazanta — uT2N0M0).     Alte investigatii. Explorarea computer tomografica a evidentiat tumora cu aspect incapsulat, cu structura mixta, cu elemente chistice si solide in interior (fig. III. 4.2.3 a,b)."

Pe aceeași temă

Radu Ion Badea,Monica Platon Lupsor,Lidia Ciobanu

Rodica Ojog Brasoveanu,Denise Drace Brownell,Will Brownell,Russ Harris,Anca Bejan,Proclos,Radu Ion Badea

Mary Norton,Leslie Scoutt,Vickie Feldstein,Radu Vladareanu

Isabel Allende,Robert T. Kiyosaki,Samantha Young,Madeline Puckette,Justin Hammack,Stephanie L. Tourles,Guy Finley,Radu Badea

Radu Ion Badea

Radu Ion Badea,Simona Ioanitescu,Mihai Socaciu

Sorin Marian Dudea,Radu Ion Badea