Nuvele. Povestiri - I.L. Caragiale

Nuvele. Povestiri - I.L. Caragiale

An publicare
2005
Nr. Pagini
244
ISBN
9736113620

Descriere

Din cuprins:
- Texte alese (urmate de note istorico-literare)
-- O faclie de Paste
-- In vreme de razboi
-- Canuta, om sucit
-- La hanul lui Manjoala
-- Doua loturi
-- Kir Ianulea
- Dosar critic
- Indreptar metodic

"Ca orice mare scriitor, Caragiale penduleaza in zone variate de ordin estetic, de la spiritul clasic in comedii si schite (prin observatii asupra vietii in latura ei morala) la maniera realista (si, in prelungirea ei, naturalista) de sondare a faptelor de viata, inregistrata in comedii, schite si nuvele. Preocupat de problematica mediilor sociale (ca semn al realismului), Caragiale deschide drumuri noi catre modernitate (constructia personajelor, tehnici narative, senzatia absurdului), completand o formula statica inedita (in care nu lipsesc nici plasarile in romantism) si stabilind locul scriitorului la granita dintre comic (in comedii si schite) si tragic (in nuvele, in special)."
Eugen Budau


"Traim intr-o lume in care imaginea devine, pe zi ce trece, mai importanta. O lume care opereaza, in aprecierea unei personalitati, cu "etichete". Tendinta aceasta se face simtita, in ultimii ani, si in catalogarea unei opere sau a unei personalitati ce apartine culturii, mai ales in randul cititorilor mai tineri. Putini dintre acestia il cunosc pe Eminescu in postura de virulent ziarist, pe omul politic Octavian Goga, pe filosoful Blaga sau pe autorul de nuvele Ion Luca Caragiale. Volumul de fata reprezinta o buna ocazie pentru elevul de gimnaziu, de exemplu, de a descoperi aceasta fateta a personalitatii literare caragialene."
Teodora Tudorache
Scrieri ale unuia dintre cei mai importanti scriitori romani sint reunite in acest volum, insotite de un excelent aparat critic si de un indreptar analitic foarte util elevilor.


Pe aceeași temă

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

I.l. Caragiale,Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale

Ion Luca Caragiale