Versurile mele - Cornelia Buzdugan-Haseganu

Versurile mele - Cornelia Buzdugan-Haseganu

Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
256
ISBN
9786068781303
Categorii

Descriere

    Cornelia Buzdugan (1903-1947) a facut scoala primara si liceul la Galati, iar studiile universitare la Bucuresti, unde a absolvit Facultatea de Litere si Filozofie (1926) si Seminarul Pedagogic Universitar „Titu Maiorescu" (1927 si 1929). A fost profesoara suplinitoare de limba franceza la Scoala Comerciala Superioara de Fete din Galati (1926-1929), profesoara titulara la Liceul Comercial si la Liceul „Principesa Ileana" din Cluj (1929-1940) si apoi la Liceul „Principesa Elena" din Brasov (1940-1945).
    (...) Dupa Dictatul de la Viena si cedarea temporara a Ardealului de Nord (1940), Cornelia Buzdugan se muta cu familia la Brasov, unde, in paralel cu activitatea didactica, depune impreuna cu sotul ei o intensa activitate literara si publicistica si unde va tipari in volum si o parte din opera sa poetica.
    Volume si plachete de versuri publicate: • Chenarpe marginea razboiului, Brasov, 1942; • Versurile mele, Brasov, 1943; • Poeme pentru Dumnezeu si oameni, Brasov, 1946; • Invocari, Brasov, 1947.     Un numar de poeme ale sale au fost publicate in paginile revistelor literare si altele se afla in caietele-manuscris ramase de la poeta si cuprinse partial la capitolul Inedite in volumul de fata.
    Cornelia Buzdugan-Haseganu a publicat si cronici literare si articole in revistele „Utopia" (Cluj) si „Romania Tanara" (Brasov), precum si in alte reviste. A tinut conferinte in domeniul literaturii atat la Galati, la Cluj, cat si la Brasov.
    Fragment din cartea de poezii "Versurile mele" de Cornelia Buzdugan-Haseganu:

    "Autumnala

  Toamna, blonda vrajitoare, a suflat in aur codrul,
  Ce sta mut ca sa se uite
  Cum s-afunda-n zarea clara
  Negre ancore de pasari dornice de primavara.
    Dar acuma — cine canta?
  Cine
  Nostalgia si-o framanta?
    Este vantul — trubadurul melancolic —
  Este vantul
  Care si-a-nstrunat ghitara
  Si-a pornit ca sa colinde toata tara,
    Si sa cante
  Si sa planga
  Si sa cheme —                       Primavara."

Pe aceeași temă