Quo Vadis - Henryk Sienkiewicz
Descriere
Quo Vadis. O povestire din vremea lui Nero
• Autor distins cu Premiul Nobel pentru literatura
Romanul Quo vadis, scris in ultimii ani ai secolului XIX, a fost tradus in peste 40 de limbi si s-a vandut in milioane de exemplare. Povestea de dragoste dintre Ligia si Vinicius se desfasoara pe fundalul istoric al domniei sangeroase a lui Nero. Puterii romane, reprezentate de un imparat ce avea drept de viata si de moarte asupra tuturor supusilor sai, i se opune puterea credintei crestine, impartasita cu precadere de plebe. Insa cele doua forte potrivnice nu sunt din aceeasi lume si nu se manifesta in acelasi chip. In vreme ce puterea militara si politica a Romei se afirma prin violenta, desfrau si opulenta, puterea spirituala se vadeste in smerenie, in bunatate si, mai presus de orice, in dragoste curata.
Titlul romanului e inspirat dintr-o legenda medievala in care se relateaza ca, pe vremea persecutiilor starnite de Nero impotriva crestinilor din Roma, apostolul Petru fuge din cetate ca sa-si scape viata. Pe drum insa, Il intalneste pe Isus si Il intreaba: „Quo vadis, Domine?” (Unde mergi, Doamne?). Isus ii raspunde: „La Roma, ca sa fiu rastignit din nou”. Rusinat de propria lasitate, Petru se intoarce in cetate, unde va muri ca martir, rastignit cu capul in jos.
Henryk Sienkiewicz s-a nascut in anul1846, in Wola Okrzejska, Polonia. A studiat medicina, drept si filologie. S-a remarcat ca romancier, nuvelist si jurnalist. La un moment dat, a incercat sa se stabileasca in California, unde, impreuna cu niste prieteni, infiintase o ferma. In ciuda entuziasmului initial, a abandonat repede acest proiect, dezamagit de ceea ce oferea America. Cu prilejul unei calatorii spre estul Europei, poposeste si in Bucuresti, in anul 1866. Popularitatea de care se bucura in special datorita romanului Quo Vadis il aduce pe Sienkiewicz in atentia Academiei Suedeze care avea sa ii acorde Premiul Nobel pentru Literatura in anul 1905. Alte romane care l-au facut celebru: Cavalerii teutoni, Prin foc si sabie, Potopul.
Carte recomandata de Ioan-Aurel Pop in cadrul proiectului Libris, "Oameni si carti".