Cosbuc, Jerome, Seceleanu, Sin, Toparceanu! Microbiografii sentimentale - Dumitru Huruba

Cosbuc, Jerome, Seceleanu, Sin, Toparceanu! Microbiografii sentimentale - Dumitru Huruba

Editura
An publicare
2016
Nr. Pagini
156
ISBN
9786067990638

Descriere

    Si, in sfarsit, romanul care, o spun fara jena, mi-a hotarat soarta de scriitor (nu stiu cat de valoros!): „Trei intr-o barca, fara a mai socoti si cainele”, al lui Jerome K. Jerome, in traducerea minunata a lui Leon Levitchi, care a ramas pentru mine cartea de capatai, biblia care m-a fascinat, pe care si azi, dupa aproape saizeci de ani de la prima lectura, o recitesc si o am asezata mereu aproape, adica sa o am la indemana si nu de putine ori am intrebat cu voce tare: Dom' Jerome, mai, omule, m-am impotmolit si parca nu mai merge nimic, parca mi-am pierdut vocabularul, parca in zona creierului am o pustietate, ce dracu' sa fac? E drept ca nu totdeauna, dar de foarte multe ori, parca auzeam o voce: Hei, pune mana pe carte! Si, incredibil, o pagina sau cateva randuri citite din Trei intr-o barca..., ma repuneau pe picioare din punctul de vedere al tonusului, al creatiei... (Dumitru Huruba)

    CUPRINS: LAMURIRE   GEORGE COSBUC: MARELE POET AL SATULUI SI AL NEAMULUI ROMANESC JEROME K. JEROME: PRIMUL MARE UMORIST AL LITERATURII MODERNE UNIVERSALE EUGEN SECELEANU: UN SCRIITOR UMORIST PE NEDREPT IGNORAT MIHAI SIN: UNUL DINTRE ROMANCIERII IMPORTANTI AI SFARSITULUI DE SECOL XX GEORGE TOPARCEANU: MARELE SI DRAGUL NOSTRU PARODIST
     Fragment din volum:       “Este binecunoscut faptul, si toata lumea literaturii si chiar cititorii iubitori de literatura stiu ca intreaga creatie a lui Jerome se distinge prin cele doua elemente esentiale: umorul englezesc exploatat cu genialitate si umorul sau nativ si inconfundabil. In romanul autobiografic “Paul Kelver”, publicat in anul 1902, pe care insusi Jerome l-a considerat ca fiind cel mai bun roman sau, el demonstreaza acest adevar, fie ca o face in mod direct, fie cat se poate de subtil dar fara a lasa cititorul intr-o senzatie de incertitudine...     In alta ordine de idei, dupa toate-acestea, se simtea discret, dar destul de ferm, prin toate canalele de comunicare, sau, generalizand, in atmosfera, plutea amenintarea unui razboi... Astfel, in anii 1904-1905, are loc razboiul ruso-japonez; in Romania, are loc Rascoala de la 1907, unde au fost ucisi 11.000 de tarani; in 1914, sarbul Gavrilo Princip il asasineaza pe arhiducele Franz Ferdinand la Sarajevo, eveniment care va duce la declansarea primului Razboi Mondial...     ...In timpul respectivei conflagratii mondiale, la 56 de ani, Jerome a considerat ca ar fi normal sa se ofere voluntar in serviciul armatei britanice care, insa, l-a refuzat pe motiv ca era prea in varsta. In urma acestei respingeri, un an mai tarziu, in 1916, in plin razboi mondial, Jerome se angajeaza in armata franceza ca sofer pe ambulanta de unde se va intoarce in Anglia dupa terminarea razboiului. Intre alte amanunte despre viata sa, Jerome, cu umorul sau specific si special, scrie si despre perioada petrecuta in armata franceza in autobiografia intitulata “My Life si Times” (Viata mea si vremurile), care a fost publicata in 1926. De amintit ca, in timpul primului razboi mondial, Jerome a combatut cu vehementa in paginile revistei “Common sense” (“Bunul simt”), atat ororile razboiului cat si imperialismul.”

Pe aceeași temă

Florea Firan,Constantin M. Popa

George Cosbuc

George Cosbuc

George Cosbuc,Giuseppe Berto

George Cosbuc

Dumitru Huruba