Avocatura In Romania. 150 De Ani In Linia Intai A Luptei Pentru Drept

Avocatura In Romania. 150 De Ani In Linia Intai A Luptei Pentru Drept

Autor
Editura
An publicare
7
Nr. Pagini
560
ISBN
9786062703073
Categorii

Descriere

Aparitia acestui volum este prilejuita si dedicata aniversarii a 150 de ani de la reglementarea primei organizari in corp profesional a avocatilor din Romania. Legea pentru constituirea Corpului de Advocati nr. 1709 din 4 decembrie 1864 reprezinta prima reglementare moderna a exercitarii profesiei de avocat, integrandu-se in contextul general al marii opere legislative dintre anii 1864-1866, care a pus bazele statului roman modern.
Principiile de organizare consacrate prin aceasta prima lege a profesiei de avocat au supravietuit trecerii timpului, multe fiind preluate in cadrul reglementarilor ulterioare, pana la actuala reglementare a organizarii si exercitarii profesiei de avocat — Legea nr. 51/1995. Publicarea in prezentul volum, in facsimil, a paginilor din Monitorul Oficial nr. 65 din 23 martie - 4 aprilie 1865, care contin primele „Tablouri Partiale de Advocati spre a cunoaste Curtile si Tribunalele precum si cei inte-resati numele advocatilor", reprezinta o incursiune istorica — necesara, am socotit noi — cu privire la nasterea profesiei de avocat in Romania, a carei aniversare o avem in vedere.

De ce „in linia intai a luptei pentru Drept"?

Pentru ca avocatii sunt cei care apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanelor, fiind primii care intra in contact cu nevoile juridice ale acestora.
Pentru ca avocatii sunt primii care filtreaza problemele oamenilor, dandu-le haina juridica potrivita, pentru a fi apoi analizate de judecatori.

Initiat si coordonat de d-na Monica Livescu, decanul Baroului Valcea, volumul reuneste o colectie de studii juridice scrise de lectorii care au participat la Conferintele Baroului Valcea, unele fiind insesi prelegerile sustinute in cadrul conferintelor sau chiar transcriptul unor dezbateri de la conferinte, cum ar fi Interpretarea legii penale mai favorabile – aplicare globala sau pe institutii? (dezbatere ce a avut loc in cadrul conferintei „Noile coduri penale – de la lege la practica”, pe marginea pronuntarii Deciziei nr. 265 din 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul penal). Veti avea ocazia sa descoperiti in acest volum articole interesante, pe teme diverse si actuale, dintre care enumeram numai cateva:
•    exercitarea profesiei de avocat – Directiva Bolkenstein – comunicarile comerciale ale profesiilor reglementate (Calin-Andrei Zamfirescu); Dialogul inter-profesional dintre judecatori si avocati (Rodica Aida Popa);
•    protectia drepturilor omului – Efectivitatea dreptului de acces la Justitie in materie civila (Corneliu Birsan, Monica Livescu); Principiul retroactivitatii legii penale mai favorabile in jurisprudenta C.E.D.O. (Bianca Selejan-Gutan), Hotararea C.E.D.O. in cauza Preda s.a. c. Romaniei. Da capo al fine? (Beatrice Ramascanu);
•    drept privat – Clauza voluntara de inalienabilitate (Valeriu Stoica); Independenta patrimoniala a sotilor in cadrul regimului primar imperativ (Marieta Avram); Competenta si participantii in noul Cod de procedura civila (Gabriel Boroi); Solutionarea recursului de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in materia contenciosului administrativ (Eugenia Marin);
•    drept penal – Cat de „globala” trebuie sa fie aplicarea globala a legii penale mai favorabile? (Daniel Atasiei); Garantarea secretului profesional al avocatului in lumina noului Cod de procedura penala (Gheorghita Mateut); Controlul judiciar al actelor procurorilor (Mihail Udroiu). In finalul volumului au fost incluse si concluziile unor anchete sociologice despre avocatura si mediul de afaceri, precum si opiniile si exigentele magistratilor privind activitatea avocatiala.

Pe aceeași temă