Codul de procedura civila act. 2.05.2017

Codul de procedura civila act. 2.05.2017

Autor
Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
392
ISBN
9786061806775
Categorii

Descriere

Aparitia unei noi editii a culegerii a fost determinata de adoptarea Legii nr. 17/2017 privind aprobarea O.U.G. nr. 1/2016 pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si a unor acte normative conexe (M.Of. nr. 196 din 21 martie 2017), prin aceasta fiind reglementate nu mai putin de 12 modificari incidente Codului de procedura civila.
Culegerea mai cuprinde si extrase din Legea nr. 76/2012 si Legea nr. 2/2013, iar dispozitiile de punere in aplicare si cele tranzitorii din aceste acte sunt inserate direct sub articolele din Cod la care se refera.
Pentru a facilita consultarea comparativa a dispozitiilor Codului de procedura civila, atat intre cele doua forme republicate ale acestuia, cat si intre acestea si legislatia anterioara, in tabelul de corespondente sunt cuprinse articolele din forma actuala a Codului, in vigoare incepand cu data de 10 aprilie 2015, articolele corespondente din forma Codului republicat in data de 3 august 2012, precum si corelatiile cu legislatia anterioara NCPC (Codul de procedura civila din 1865 si alte acte normative).

Puncte forte
dispozitiile de punere in aplicare si cele tranzitorii sunt inserate direct sub articolele din Cod la care se refera
note utile, trimiteri la doctrina de specialitate
index alfabetic detaliat
istoricul actelor normative
Codul este tiparit pe hartie alba, de calitate superioara

Din cuprins
Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata
Legea nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 (extras)
Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti (extras)
Tabel de corespondente NCPC republicat – NCPC anterior – CPC din 1865 si alte acte normative
Index alfabetic

Fragment din Cod:

"Art. 22. Rolul judecatorului in aflarea adevarului. (1) Judecatorul solutioneaza litigiul conform regulilor de drept care ii sunt aplicabile.
(2) Judecatorul are indatorirea sa staruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greseala privind aflarea adevarului in cauza, pe baza stabilirii faptelor si prin aplicarea corecta a legii, in scopul pronuntarii unei hotarari temeinice si legale. In acest scop, cu privire la situatia de fapt si motivarea in drept pe care partile le invoca, judecatorul este in drept sa le ceara sa prezinte explicatii, oral sau in scris, sa puna in dezbaterea acestora orice imprejurari de fapt sau de drept, chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau in intampinare, sa dispuna administrarea probelor pe care le considera necesare, precum si alte masuri prevazute de lege, chiar daca partile se impotrivesc.
(3) Judecatorul poate dispune introducerea in cauza a altor persoane, in conditiile legii. Persoanele astfel introduse in cauza vor avea posibilitatea, dupa caz, de a renunta la judecata sau la dreptul pretins, de a achiesa la pretentiile reclamantului ori de a pune capat procesului printr-o tranzactie.
(4) Judecatorul da sau restabileste calificarea juridica a actelor si faptelor deduse judecatii, chiar daca partile le-au dat o alta denumire. In acest caz judecatorul este obligat sa puna in discutia partilor calificarea juridica exacta.
(5) Cu toate acestea, judecatorul nu poate schimba denumirea sau temeiul juridic in cazul in care partile, in virtutea unui acord expres privind drepturi de care, potrivit legii, pot dispune, au stabilit calificarea juridica si motivele de drept asupra carora au inteles sa limiteze dezbaterile, daca astfel nu se incalca drepturile sau interesele legitime ale altora.
(6) Judecatorul trebuie sa se pronunte asupra a tot ceea ce s-a cerut, fara insa a depasi limitele investirii, in afara de cazurile in care legea ar dispune altfel.
(7) Ori de cate ori legea ii rezerva judecatorului puterea de apreciere sau ii cere sa tina seama de toate circumstantele cauzei, judecatorul va tine seama, intre altele, de principiile generale ale dreptului, de cerintele echitatii si de buna-credinta.
Art. 23. Respectul cuvenit justitiei. (1) Cei prezenti la sedinta de judecata sunt datori sa manifeste respectul cuvenit fata de instanta si sa nu tulbure buna desfasurare a sedintei de judecata.
(2) Presedintele vegheaza ca ordinea si solemnitatea sedintei sa fie respectate, putand lua in acest scop orice masura prevazuta de lege. "

Pe aceeași temă