Budism si Crestinism - Nicolae Achimescu

Budism si Crestinism - Nicolae Achimescu

Editura
An publicare
Nr. Pagini
402
ISBN
9739886515
Categorii

Descriere

Nicolae Achimescu este profesor al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae" a Universitatii „Al. I. Cuza" Iasi. Preda cursul de Istoria si filosofia religiilor in cadrul acestei facultati si la Facultatea de Litere, catedra de literatura comparata si estetica. Este doctor al Universitatii din Tubingen, Germania, unde, in anul 1993, si-a sustinut teza de doctorat, cu titlul Die Vollendung des Menschen im Buddhismus. Bewertung aus orthodoxer Sicht, sub indrumarea prof. dr. P. Beyerhaus si a prof. dr. J. Moltmann.
Pe langa numeroase studii de istoria si fenomenologia religiilor, autorul a publicat urmatoarele carti: Testamentul Domnului nostru Iisus Hristos, traducere din limba latina, cu note si studiu introductiv, Polirom, Iasi, 1996; Istoria si filosofia religiei la popoarele antice, Junimea, Iasi, 1998 (Premiul „Alma Mater Jassyensis" al Istitutului National pentru Societatea si Cultura Romana, pentru carte universitara, la cea de-a VII-a editie a Salonului National de Carte, Iasi, 1998; Tehnopress, Iasi, 2000); Budism si crestinism. Consideratii privind desavarsirea omului, Junimea-Tehnopress, Iasi, 1999, India. Religie si filosofie, Tehnopress, Iasi, 2001; Noile miscari religioase, Limes, Cluj-Napoca, 2002.

Daca budistii nu sunt actualmente membri ai Bisericii, ei reprezinta totusi membrii unei asa-numite „Biserici" ce trebuie privita ca o „comuniune a chemarii", respectiv ca o „Biserica" corelata cu „Biserica paradisiaca". iIntruparea Logosului divin a insemnat, de fapt, aducerea intregii umanitati in comuniunea treimica in baza firii umane impropriate, avand ca rezultat transformarea virtuala a lumii in Biserica. Si totusi, pana cand Biserica lui Hristos nu va coincide in mod actual cu intreaga umanitate, respectiv pana atunci cand vor mai exista „neamuri" si „locuitori ai lumii" care traiesc in afara acestei Biserici, asa cum se exprima Sfantul Vasile cel Mare, ecumenicitatea va ramane doar o perspectiva.

Pe aceeași temă

Nicolae Achimescu