Ion Tuculescu la Craiova - Magda Buce Radut

Ion Tuculescu la Craiova - Magda Buce Radut

Editura
An publicare
2016
Nr. Pagini
167
ISBN
9786065625433

Descriere

Pictorul Ion Tuculescu este autorul unei opere de mare originalitate, creat a in anii 40-60, in conditii dintre cele mai neprielnice liberei dezvoltari artistice.
Muzeul de Arta din Craiova are privilegiul de a detine o exceptionala donatie a familiei Tuculescu, constand in lucrari din toate perioadele de creatie, impreuna cu material documentar de cea mai mare importanta pentru cunoasterea operei artistului. Din pacate, astazi, din acest bogat lot de lucrari este expus a doar o mic a parte, cele mai multe ramanand aproape uitate in depozitele Muzeului. Expozitia permanenta Ion Tuculescu, deschisa in anul 1973 de Muzeul de Arta craiovean intr-un sediu anume destinat Donatiei Tuculescu, intr-o frumoasa casa veche de inceput de secol, a avut un destin tragic, pentru ca, dupa numai patru ani de functionare, cladirea a fost demolata. O scurta perioada in care insa autoarea volumului de fata, Magda Buce Radut, profesoara de istoria artei la Liceul de Arta din Craiova, a facut din expozitia Tuculescu un loc privilegiat al vizitelor cu elevii, un prilej de initiere in modernitate si punct de pornire al acestei carti. Autoarea si-a manifestat mai demult interesul pentru acest subiect, „Colectia Ion Tuculescu de la Craiova", publicand o serie de articole pe aceast a tema. Acum isi extinde preocuparea la nivelul unei c arti ample, in care dezvolt a cercetarea operei lui Tuculescu, pornind de la evidente documentare care se afl a aparent la indeman a, dar insuficient valorificate.



Fragment

"M-am dus la Craiova, oraşul meu natal, şi am pictat spunea Ion Ţuculescu în anul 1939. Medicul şi pictorul Ion Ţuculescu s-a născut la Craiova, oraş in care au trăit bunicii, părinţii şi fraţii săi. A absolvit şcoala elementară şi Colegiul Carol I la Craiova, perioadă în care s-a făcut cunoscut prin rezultatele foarte bune de la şcoală, dar şi prin participarea cu lucrări de pictură la expoziţiile de artă din oraş. S-a pregătit pentru admiterea la Facultatea de ştiinţe Naturale şi la Facultatea de Medicină. din Bucureşti, tot la Craiova. S-a căsătorit în anul 1935 la Craiova.
Ion Ţuculescu a iubit foarte mult Craiova deşi, după moartea bunicului său matern - Tata mare - cel care l-a crescut, a venit tot mai rar acasă. A fost generoasă dorinţa testamentară a lui Ion Ţuculescu de a lăsa oraşului şi locuitorilor săi o parte din opera sa, manuscrise cu gândurile sale despre viaţă şi creaţie, despre destinul artei şi al artistului, despre propria pictură, fotografii, obiecte personale. Cea mai mare colecţie de artă Ion Ţuculescu se află la Craiova. Oraşul natal allui Ţuculescu, Craiova, are singurul muzeu de artă din lume care păstrează lucrări de grafică ale lui Ion Ţuculescu, fotografi i şi obiecte din colecţia personală alături de unele dintre cele mai frumoase picturi din toate perioadele de creaţic, donate de familie după moartea artistului sau dobândite prin achiziţii.
In prezent, bustul lui Ion Ţuculescu deschide Aleea Personalităţilor din centrul oraşului. Portretul lui Ion Ţuculescu estc la loc de cinste între absolvenţii de onoare ai Colegiului Carol I. O şcoală elementară cu clasele poartă numele: „Şcoala Nr. 14 Ion Ţuculescu Craiova", iar o stradă din partea de nord a oraşului, la ieşirea spre Bucureşti, se numeşte „Strada Ion Ţuculescu". Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Craiova este singura biserică decorată cu frescă de cunoscutul artist craiovean Eust aţiu Stoenescu, în atelierul căruia tânărul Ion Ţuculescu şi-a desăvârşit studiile de pictură. Eustaţiu Stoenescu l-a a les pe lon Ţuculescu să-i pozeze pentru Sfântul Gheorghe - hramul bisericii. Chipul lui Ion Ţuculescu este pictat în trei locuri:
Conform programului iconografic, începe şirul Icoanelor Impărăteşti în ferecătură de argint de pe catapeteasmă, ca sfânt ocrotitor al bisericii. În naos, în absida din dreapta altarului, este primul sfânt din rândul marilor mucenici, un tânăr frumos, cu păr ondulat, in costum militar, cu scut şi balaurul la picioarele lui. in pronaos, într-o compoziţie amplă, „Sfântul Gheorghe călare pe un cal alb, omorând balaurul." "

Pe aceeași temă

Magda Buce Radut