Aron Pumnul 1818-1866 - Ilie Rad

Aron Pumnul 1818-1866 - Ilie Rad

Descriere

Cu o prefata de V. Fanache. Teza de doctorat in stiinte filologice, la origine, monografia lui Ilie Rad valorifica, pentru prima data, tot ceea ce se cunoaste la aceasta ora (carti, articole, studii) despre viata si opera lui Aron Pumnul. In plus, sunt utilizate, unele in premiera absoluta, documente descoperite in arhivele din Viena si Budapesta, la Biblioteca Academiei Romane, la Arhivele Nationale din Bucuresti, la Biblioteca Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Romane sau la Arhivele Statului din Cluj-Napoca, in biblioteci publice din Alba Iulia, Blaj etc. Prima editie a aparut in 2002, la  Fundatia Culturala Romana – Centrul de Studii Transilvane.

Dupa Prefata semnata de regretatul prof. univ. dr. V. Fanache si un Argument asezat sub un motto din Scrisoarea I a lui Eminescu („si cand propria ta viata singur n-o stii pe de rost,/ O sa-si bata altii capul s-o patrunza cum a fost?”), lucrarea este jalonata in 23 de capitole, cuprinzand cursul vietii si activitatii savantului ardelean (de la a carui moarte se implinesc, la 24 ianuarie 2016, 150 de ani): I. Nasterea, copilaria si primii ani de scoala la Odorhei (1832-1836); II. Elev la Gimnaziul din Blaj (1835-1840), apoi la Liceul Episcopal de aici (1840-1841); III. La Liceul Piaristilor din Cluj (1841-1842); IV. Student la Universitatea din Viena (1842-1846); V. Profesor la Blaj (1846-1848); VI. In valtoarea Revolutiei de la 1848: A. Nasterea unei idei: Adunarea din Duminica Tomii; B. Adeziunea tineretului la Proclamatia lui Aron Pumnul; C. Incercarile autoritatilor de a zadarnici adunarea convocata prin Proclamatia lui Aron Pumnul; D. Desfasurarea Adunarii din Duminica Tomii si insemnatatea acesteia; E. Continutul Proclamatiei lui Aron Pumnul; F. Membru in Comitetul Permanent de la Sibiu; G. Comisar de propaganda in Tara Romaneasca; VII. Ideologia revolutionara a lui Aron Pumnul; VIII. Exilul in Bucovina; IX. Activitatea ziaristica a lui Aron Pumnul; X. Ideile si teoriile lingvistice; XI. „Lepturariul” – o carte de pionierat; XII. Ctitor al bibliotecii invataceilor romani gimnazisti din Cernauti; XIII. In meandrele vietii: A. Casatoria (1851); B. Candidat la Universitatea din Iasi (1860); C. Implicarea in primele alegeri libere din Bucovina autonoma (1861); D. Membru de onoare al Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina (1865); XIV. Conceptia pedagogica; XV. Un nou scriitor vechi; XVI. Primul istoric al Fondului Bisericesc din Bucovina; XVII. Traducatorul; XVIII. Vocatia epistolara; XIX. Teologul; XX. Cei din urma ani. Moartea; XXI. Constituirea Fundaciunii Pumnulene; XXII. Festivitatile prilejuite de sfintirea monumentului funerar; XXIII. Aron Pumnul – arc peste timp: Opera lui Aron Pumnul (in ordine cronologica); Scrisorile ramase de la Aron Pumnul; Referinte critice si bibliografice despre Aron Pumnul (in ordine cronologica); Bibliografie generala; Abstract; Ecouri critice la prima editie; Indice de nume.

Monografia de fata lamureste definitiv, pe baza unor cercetari temeinice de arhiva, o serie de aspecte necunoscute, putin cercetate sau controversate in legatura cu viata si opera lui Aron Pumnul. S-au stabilit astfel cu maxima precizie anii de studiu – clasele gimnaziale si prima clasa de liceu de la Blaj, un an la Liceul Piaristilor din Cluj, studiile de teologie la Universitatea din Viena (si nu la „Sf. Barbara”, care era, in acel moment, un simplu convict). S-au comentat scrieri importante ale lui Aron Pumnul, pe care lucrari fundamentale ale istoriografiei noastre le ignora. S-a stabilit paternitatea lui Pumnul asupra unui numar de noua texte nesemnate, publicate in ziarele Bucovina sau Foaia Sotietatii pentru Literatura si Cultura Romana in Bucovina. Au fost valorificate integral toate scrisorile care ni s-au pastrat de la Aron Pumnul, cateva descoperite de autor la Arhivele Nationale din Bucuresti. De altfel, autorul are in lucru o editie Aron Pumnul. Epistole si alte scrieri.

Prima editie a cartii s-a bucurat de o buna primire din partea criticii literare si a publicului larg, ea fiind comentata de Irina Petras, Constantin Cublesan, Mircea Popa, Iulian Boldea, Ion Buzasi, Al. Ruja, Petru Zugun, Teofil Rachiteanu, Viorel Muresan, Ion Hangiu, Marian Barbu, Aurelia Lapusan, Const. Miu, Ionut Tene, Horia Blidaru, Ioana Macrea s.a., dar si de Paul Schveiger, in Viata noastra, din Israel, si Gh. Naghi, in Cuvantul romanesc din Canada.

Iata cateva secvente excerptate din aceste cronici.

V. Fanache: „Biografia realizata de Ilie Rad are meritul rar de a fi refacut ab origine toate datele necesare unui profil cat mai apropiat de adevar. […] Viata lui Aron Pumnul a primit relevanta sub aspect intim si sub aspect public, in tribulatiile sale de scolar si de student la Viena, in faptuirile de profesor si pedagog, in contributiile sale didactice, literare si stiintifice.”

Irina Petras: „Aron Pumnul a avut sansa de a fi readus in atentia prezentului de un cercetator generos, pariind pe minutie, visand acoperiri exhaustive ale subiectului/obiectului, interesat de opera si de om in acelasi timp, gata sa aprecieze truda si nobletea intentiei, cand rezultatul nu e neaparat de prima marime. O lucrare exemplara in multe privinte.”

Constantin Cublesan: „Contributia lui Ilie Rad in recuperarea personalitatii marcante a lui Aron Pumnul pentru istoria culturii si spiritualitatii romane este, fara indoiala, una referentiala.”

Mircea Popa: „Autorul monografiei reconstituie cu migala, face lumina in cotloane obscure, inventariaza sau emite judecati de valoare, dar nu glorifica, nu exagereaza in tonul  encomion, ci analiza critica, aratandu-se deseori reticent chiar la preluari care au devenit locuri comune ale istoriei literare.”

Iulian Boldea: „Monografia lui Ilie Rad are meritul – deloc neinsemnat – de a reconstitui si reconsidera figura uneia dintre personalitatile cele mai insemnate ale culturii romanesti din secolul al XIX-lea, in datele sale definitorii.”

Viorel Muresan: „Istoricul literar «sui generis», care e Ilie Rad, se lasa pe alocuri furat de memorialist ori de impatimitul cititor de beletristica, iar atunci ii scapa randuri scrise cu un ochi la G. Calinescu, cel din Istoria…, dar si la acela din marile monografii.”

Cartea are in interior 64 de ilustratii (desene, gravuri, facsimile, portrete, fotografii de epoca etc.), iar in anexa sunt incluse 25 de fotografii alb-negru si color, tiparite pe hartie cretata, cu aspecte din viata si activitatea lui Aron Pumnul. Coperta este semnata de unul dintre cei mai importanti graficieni contemporani: Konczey Elemer.

Finalul cartii trimite la Pravila lui Vasile Lupu: „Sa nu se uite ca au scris mana de lut, supusa greselii!”.

Pe aceeași temă

Ilie Rad