60+1 Romane romanesti - Evelina Circiu, Katalin Baltin

60+1 Romane romanesti - Evelina Circiu, Katalin Baltin

Editura
An publicare
2008
Nr. Pagini
304
ISBN
9789738261891

Descriere

O „micro-biblioteca" a romanului romanesc

„60 + 1 romane romanesti" este o adevarata panorama a romanului romanesc, de la origini (ba chiar dintr-un fel de „preistorie") si pana in stricta noastra contemporaneitate. Cele 60 de romane prezentate - carora li se adauga „Tiganiada", opera care, prin complexitate si subtilitate textuala, depaseste evident cadrele poemului eroi-comic, instituindu-se intr-un insolit si protocronic roman „postmodern" - dau seama de bogatia si varietatea creatiei romanesti autohtone. Daca in deceniile 2-3 ale secolului XX inca se mai punea intrebarea „De ce nu avem roman?", azi putem sa ne mandrim cu o serie impresionanta de romane de mare valoare, complexitate si rafinament. Prea putin cunoscute publicului larg (si in primul rand, elevilor), totusi.

Pentru ca, din pacate, in manualele de gimnaziu si de liceu (dar si in multe cursuri universitare) regasim aceleasi si aceleasi 10-15 romane, ale acelorasi 7-8 romancieri de frunte. Din motive ideologice, conjuncturale, dar si din inertie sau comoditate, au fost si sunt lasate in umbra romane fascinante, de la „ In preajma revolutiei", „Craii de Curtea Veche" sau „Rusoaica", la „Din Calidor", „Nuntile necesare", „Adio, Europa!", „Viata si opiniile lui Zaharias Lichter" sau „Manualul Intamplarilor", „ O suta de ani de zile la Portile Orientului" s.a.m.d.
„60 + 1 romane romanesti" are meritul de a ne atrage atentia asupra faptului (iarasi ocultat) ca majoritatea romanelor romanesti (bune? rele?- asta-i o alta discutie) au fost publicate in ultimii 60 de ani (aproximativ 80%). In ciuda cenzurii, in regimul comunist au aparut nu putine romane care rezista estetic si astazi. Multi autori postbelici au facut compromisuri (urate, inadmisibile), dar unele dintre romanele lor ne obliga - iarasi si iarasi! - sa facem o dureroasa, dar necesara - cand e vorba strict de literatura - distinctie intre etic si estetic; sa trecem peste faptul ca, in fata terorii comuniste, scriitorii au reactionat diferit, de la extrema canaliei absolute la aceea a eroului.

Cum volumul se adreseaza in primul rand elevilor si studentilor, la fiecare autor, dupa o scurta introducere (viata si opera), se face prezentarea celui mai valoros roman al sau (a 2-4 romane la anumiti autori) prin: 1) subiect (repovestit), 2) comentariu critic. - Alexandru Musina

Pe aceeași temă

Evelina Circiu