Tradarea se cuibarise demult in D.S.S. - Constantin Aioanei, Cristian Troncota

Tradarea se cuibarise demult in D.S.S. - Constantin Aioanei, Cristian Troncota

Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
335
ISBN
9789738362451

Descriere

Tradarea se cuibarise demult in D.S.S. Dialoguri despre cum era supravegheata institutia Securitatii regimului comunist din Romania

Liderii celor doua mari puteri (Mihail Gorbaciov si George Bush - n.n.) vor pur si simplu sa scape de Ceausescu prin intermediul Securitatii, infiltrate in proportie de cel putin cincizeci la suta de agenti K.G.B., acesta fiind si motivul pentru care atat de detestata politie politica nu va fi epurata dupa revolutie. - Patrick Pesnot, jurnalist si scriitor francez
  Moscova si Washingtonul au dorit inlocuirea lui Ceausescu si au facut presiuni in acest sens. Bineinteles ca a existat si o interventie straina; [...] circumstante externe si nu interne au impus ritmul (evenimentelor - n.n.) - Cinghiz Abdullaev, general rez. GRU.
  ...la Securitate cartitele nu au fost la niveluri mari, au fost la niveluri mici, spre deosebire de Armata unde „se ajunsese sus" mi-e greu sa spun si e dureros si trist sa spun ca un loctiitor al sefului Directiei de contraspionaj devenise intr-un fel sau altul agent al unui serviciu de informatii - lulian Vlad, ultimul sef al D.S.S.
  Instructorii si consilierii sovietici, in frunte cu generalul K.G.B. Alexandr Mihailovici Saharovski, nu au stat degeaba in Romania, la inceputurile anilor '50. Ei au conceput, organizat si au adus in stare de functionare „aparatul de securitate" din Romania dupa chipul si asemanarea lor. Au recrutat agentura secreta din randurile celor mai buni ofiteri, i-au chemat la Moscova pentru instruire, apoi i-au sprijinit sa urce imediat treapta cu treapta in ierarhia profesionala, pentru ca ulterior sa poata fi activati doar in momente in care puteau sa dea maximum de randament, iar contrainformatiile sa nu poata ajunge la ei  C.T.
  Tradarea se cuibarise in Securitate mai demult, inca din 1967-1968 si s-a adancit incepand cu 1973. In 1989 doar s-a desavarsit acest act. - C.A.
  In decembrie 1989 a fost o lovitura de palat cu sustinerea Securitatii [...] prin tot ceea ce am facut, eu am venit implicit si explicit in sprijinul lui (adica a lui lon Iliescu - n.n.) [...] atat institutia pe care am condus-o cat si eu, personal, ne-am adus contributii insemnate la victoria revolutiei [...] daca vreunul din comandantii carora le-am dat dispozitiile respective m-ar fi tradat, in mod cert  [...]  s-ar fi dispus impuscarea mea pe loc fara nici o judecata. - lulian Vlad, ultimul sef al D.S.S.
  Generalul Vlad a avut tot timpul "un dinte" impotriva contrainformatiilor militare care, dupa ce au descoperit stagiul sau de pregatire la Moscova, din 1956-1957, secret ascuns cu grija mai ales pe timpul Operatiunii „Barajul", I-au trecut in randul suspectilor principali in aceasta problema. - C.A. r ISBN 978 973-8362-45-1-1  II ln L9 7 8 9 7 3 8   

Pe aceeași temă