Carte romaneasca de vise

Carte romaneasca de vise

Autor
Editura
An publicare
2008
Nr. Pagini
160
ISBN
9789737661135

Descriere

Poate parea surprinzator, dar si in domeniul interpretarii viselor exista un specific romanesc. Si inca unul apasat, marcat de certa originalitate, ce tine nu numai de constelatiile tutelare ale Romaniei sau de relieful ei, ci si de duhurile si misterele acestor locuri si, in mod incontestabil, de filosofia existentei la poporul roman.

Din acest ultim motiv, nu ni se pare deloc ciudat ca visele - podoabele somnului, ca experientele onirice ale romanilor fac parte din insasi viata lor cotidiana si se talmacesc in raport direct cu modul lor de a fi, de a munci si trai, de a intelege lumea. Altfel spus, visele ne insotesc sau ne urmeaza, in viata de fiecare zi si nu numai...

In asemenea context, talmacirile din aceasta carte nu sunt un exercitiu gratuit, un banal joc de imaginatie matinal, mai mult sau mai putin amuzant. Ele fac parte, fara indoiala - alaturi de povesti, basme, proverbe, zicatori si alte creatii ale spiritului romanesc - din marele nostru tezaur de intelepciune ce are la baza, in primul rand, o stralucita si milenara experienta de viata. Afland semnificatia unui vis ne raportam, vrand-nevrand, nu nu-mai la noi, ci si la o suma de experiente visate si traite de multi altii de dinaintea noastra, in siruri de ani, sub nopti instelate sau intunecate ce-au dat mister, dar si unicitate, universului romanesc. Prin urmare, dincolo de traditie, prin confruntarea cu o existenta istorica indelungata, interpretarea unui vis capata, fara indoiala, si o latura aproape stiintifica, devenind credibila si verificabila in timp.

Pe aceeași temă