Cum sa faci fata bolii lui Parkinson - Bridget Mccall

Cum sa faci fata bolii lui Parkinson - Bridget Mccall

An publicare
2006
Nr. Pagini
168
ISBN
9789736362330

Descriere

Daca cititi aceasta carte, exista toate sansele ca dumneavoastra sau altcineva apropiat dumneavoastra sa aiba boala lui Parkinson. Probabil cautati informatii care sa va ajute sa intelegeti mai multe despre Parkinson si cele mai indicate moduri de a-i face fata. Sper ca aceasta carte sa raspunda la intrebarile pe care le aveti in legatura cu natura bolii lui Parkinson, tratamentul ei si sprijinul disponibil.

Desi informatiile concrete sunt de o importanta vitala, iar cartea le include din belsug, experienta m-a invatat ca adevaratii experti sunt oamenii care au de-a face zi de zi cu boala lui Parkinson. Sper ca povestirile si concluziile pe care le-am auzit de la persoanele intervievate pentru aceasta carte sa va inspire si pe dumneavoastra. Sper ca ele sa demonstreze ca, desi viata unui bolnav de Parkinson poate sa nu fie intotdeauna usoara, iar uneori sunt necesare anumite ajustari in functie de particularitatile bolii, ramane totusi posibila mentinerea unei bune calitati a vieti

Fragment din

"DIAGNOSTICAREA
Unul dintre cele mai frustrante aspecte ale bolii lui Parkinson este faptul ca in prezent nu exista nici un fel de teste medicale categorice care sa dovedeasca in mod ferm ca cineva are aceasta maladie.
Singurele probe conludente constau in prezenta depunerilor microscopice numite corpi Lewy care apar in interiorul neuronilor vatamati (celule nervoase) din substantia nigra, partea din creier care este afectata in cazul bolii lui Parkinson. Totusi, aceste depuneri nu pot fi folosite ca jaloane pentru Parkinson cand se stabileste un diagnostic in timpul vietii, fiindca ele nu se pot vedea decat in timpl examinarii post-mortem a creierului. Corpii Lewy nu se gasesc la alte forme de parkinson, in afara dementei cu corpi Lewy, unde masura si modelul de distributie difera total de cele constatate la Parkinson (vezi Capitolul 1).
De obicei, diagnosticul este pus de doctor, care consemneaza antecedentele medicale ale pacientului si il supune unui examen clinic.
Cine stabileste diagnosticul?
Data fiind natura complicata si individuala a bolii lui Parkinson si a tratamentului acesteia, Societatea pentru Boala Parkinson si Asociatia Europeana pentru Boala Parkinson recomanda amandoua ca toti bolnavii de Parkinson sa fie trimisi la un medic specialist care manifesta un interes deosebit pentru aceasta boala. Si generalistii joaca un rol foarte important, ba chiar inestimabil, in ingrijirea pe termen lung a persoanelor cu Parkinson. Totusi, trimiterea la specialist este importanta pentru ca diagnosticarea se bazeaza pe antecedentele medicale si pe examenul clinic, precum si pentru ca simptomele bolii lui Parkinson pot avea si alte cauze.
De asemenea, specialistul va cunoaste mai bine posibilitatile de tratament si de administrare care ii stau la dispozitie pacientului — ceea ce este foarte important, din cauza individualitatii simptomelor de Parkinson si a reactiilor la tratamente pe care le prezinta fiecare pacient in parte. Totodata, pe masura ce boala evolueaza, tratamentele trebuie sa fie de multe ori revizuite si ajustate."

Pe aceeași temă