Gheorghe Sincai in evocari imnice - Ion Buzasi
Descriere
Vietile unor scriitori sunt tot atat de exemplare ca operele lor. Intre acestea, biografia lui Sincai, carturar din generatia de aur a Scolii Ardelene (alaturi de Samuil Micu si Petru Maior) capata un relief pregnant, pentru dramatismul ei, osciland intre revolta si umilinta. Unii au comparat existenta lui cu a lui Eminescu, ambii au avut o existenta chinuita, dar asemanarea nu poate merge mai departe, decat poate daca adaugam intransigenta cu care isi sustinea ideile; altii cu mai multa indreptatire ii aseamana biografia cu a lui Dante. Cei care s‑au ocupat de studiul vietii si operei sale considera ca ea ar constitui subiectul unui roman istoric sau al unui roman‑document.
In lipsa acestui roman, poeti din toate generatiile au evocat momentele dramatice ale acestei vieti; si parca secondand – la aceasta s‑a adaugat si opera sa principala, Hronica romanilor si a mai multor neamuri, impartasind acelasi destin vitreg. - Ion Buzasi
* * *
Ion Buzasi s‑a nascut la 11 aprilie 1943 in comuna Mintiu‑Gherlii. Studii primare in comuna natala; Liceul „Ana Ipatescu”, Gherla (1956‑1960). Intre anii 1960‑1965 urmeaza cursurile Facultatii de Filologie din Cluj. Din 1965 este profesor de limba si literatura romana. In anul 1982 a obtinut titlul de doctor in filologie, iar din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Din anul 2000 este profesor universitar la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, catedra de istoria literaturii romane, iar din anul 2005 este si conducator de doctorat.
A debutat in revista Tribuna (Cluj) in 1963 cu articole de istorie literara. Colaboreaza la principalele reviste de literatura din tara: Romania literara, Viata Romaneasca, Steaua, Tribuna etc.
Dupa absolvirea facultatii s‑a consacrat studiului istoriei si literaturii transilvane. Pe langa studii si articole de istorie literara a publicat urmatoarele carti: Andrei Muresanu – monografie, Ed. Eminescu, Bucuresti, 1988 (ed. a II‑a Ed. Charmides, Bistrita, 2014); Eminescu si Blajul, Ed. Iriana, Bucuresti 1997 (ed. a II‑a, Ed. Ecou transilvan, Cluj‑Napoca, 2016); Poezia religioasa romaneasca, antologie comentata, Ed. Dacia, Cluj‑Napoca, 2003 (ed. a II‑a, Ed. Dacia XXI, Cluj‑Napoca, 2010); Valori crestine in poezia romaneasca, Ed. Dacia, Cluj‑Napoca, 2009.