Politica, fotbal si diplomatie in Peninsula Balcanica (1896-1933) - Paul Claudiu Cotirlet

Politica, fotbal si diplomatie in Peninsula Balcanica (1896-1933) - Paul Claudiu Cotirlet

Editura
An publicare
2018
Nr. Pagini
328
ISBN
9786066223829

Descriere

Paul Claudiu Cotirlet este doctor in istorie, cu o teza ce priveste politica intemationala din Balcani la Inceput de secol XX, lector al Colegiului National de Aparare din Bucuresti si membru al Societatii Intemationale de Istorie a Educatici Fizice si Sportului (ISHPES).
In plan profesional a urcat treptat in pozitiile de suport din cadrul Parlamentului Romaniei, incepandu-si activitatea inca de pe bancile facultatii, din postura de consultant. A avut apoi un mandat de ministru secretar de stat si a coordonat Departamentul Identitate Nationala din cadrul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. In momentul de fata este consilier al vicepresedintelui Senatului Romaniei.

Desi cunoscut ca sportul-rege, fotbalul a fost adesea contestat, considerat de multi ca un sport de gentlemeni practicat de oameni fara cultura, opusul rugbiului. Acest sport a reusit sa dezvolte o pasiune extrem de putin intalnita in istoria lumii, o pasiune pentru un sport. Poate Jocurile Olimpice sa  mai fi produs o asemenea pasiune, sau luptele cu gladiatori.
Istoria zdruncinata a lumii a fost impletita cu istoria popoarelor. Istoria evenimentiala a lumii ne-a aratat de-a lungul timpului ca oamenii au judecat dupa vremuri si adeseori empiric. In ciudata istorie moderna a lumii, spun ciudata datorita zguduirilor filosofico-istorice, fotbalul a ocupat un loc aparte. Vazut de multi ca un sport de relaxare, fotbalul a inceput sa se dezvolte si sa nasca pasiuni indelungate.
Despre istoria fotbalului s-au scris importante tomuri, dar nu s-a analizat impactul sportului asupra popoarelor si a relatiilor dintre acestea.  Relatiile dintre popoare se reliefeaza prin relatiile dintre state. Statele au nevoie de cooperare si colaborare, pe langa diplomatia clasica,in ultimii ani s-a dezvoltat o cooperare intensa in lumea sportului, pe care si analistii relatiilor internationale au denumit-o diplomatie sportiva.
Cartea lui Paul-Claudiu Cotirlet este o carte despre istoria diplomatiei sportive in Balcani. Este o cercetare necesara care lipsea din peisajul nostru stiintific. Insusi autorul ne subliniaza ca „in literatura romana au fost scrise o serie de carti ce trateaza evenimente sportive, personalitati din mediul sportiv, modalitatile de evolutie a sportului in Romania, dar lipsesc cu desavarsire lucrarile de referinta cu privire la impactul miscarii sportive in general, si a celei fotbalistice in special, asupra politicii externe a statelor din Balcani". Aceasta remarca ne incita sa citim cartea despre istoria zbuciumatei zone a Balcanilor din perspectiva istoriei sportului, a diplomatiei sportive si a istoriei miscarilor sociale din perioada 1896-1933. - Fragment din Prefata

Pe aceeași temă

Paul Claudiu Cotirlet

Alexandru Cristian,Paul Claudiu Cotirlet