In cautarea identitatii de sine - Andreea Matauan

In cautarea identitatii de sine - Andreea Matauan

Editura
An publicare
2012
Nr. Pagini
143
ISBN
9786068429038

Descriere

Cuprinsul cartii

Introducere

Capitolul I
Cadrul teoretic

Capitolul II
Diagnostic si strategie terapeutica

2.1. Date obiective
2.2. Diagnostic experiential in primele doua sedinte
2.3. Evaluare prin teste proiective
2.4. Diagnostic integrativ
2.5. Ipoteze, obiective si strategie terapeutica

Capitolul III
Desfasurarea sedintelor de consiliere

3.1. Sedinta a treia - Tatal virtual
3.2. Sedinta a patra - "De ce nu?"
3.3. Sedinta a cincea - Blocaje fantasmatice
3.4. Sedinta a sasea - Responsabilizare si schimbare
3.5. Sedinta a saptea - "Tata are si parti bune"
3.6. Sedinta a opta - "S-a deschis o poarta"
3.7. Sedinta a noua - Spre o identitate proprie
3.8. Sedinta a zecea - "Eu sunt eu, mama e mama"
3.9. Sedinta a unsprezecea - "Cine se ascunde sub bolovan?"
3.10. Sedinta a douasprezecea - Resemnificare spontana
3.11. Sedinta a treisprezecea - "Nimic de declarat"
3.12. Sedinta a paisprezecea - Resurse si perspective de viitor
3.13. Sedinta a cinsprezecea - Multumiri reciproce

Capitolul IV
Evaluarea finala

4.1. Testul Arborelui
4.2. Testul Desenul Persoanei
4.3. Schimbarile intervenite in realitatea clientului

Capitolul V
Autoanaliza

5.1. Interferenta scenariilor
5.2. Experienta de insotire

Anexe
Bibliografie



Fragmente din carte

Lucrarea de fata reprezinta travaliul pe care eu si clientul meu l-am parcurs pe drumul inspre cresterea impreuna, pe drumul inlaturarii obstacolelor fantasmatice declansatoare de anxietate si de blocaje, inspre adaptarea creativa la realitate prin folosirea potentialului si resurselor redescoperite, pe drumul sanatos al lui "aici si acum" si inspre "aici si acum". Asadar, in desfasurarea procesului terapeutic, nu voi prezenta doar evolutia clientului, insight-urile sale, indicii comportamentali de schimbare, ci voi vorbi si despre ceea ce este viu si prezent intotdeauna in contextul terapeutic, si anume relatia.

Din perspectiva relatiei, voi aborda propriile mele proiectii si reactii contratransferentiale, modul in care am ghidat sau am evitat sa ghidez si analiza acestor optiuni in cadrul consilierii, propriile mele nevoi si asteptari in raport cu clientul si modul in care ele au fost gestionate si integrate.

Consider important de mentionat ca lucrarea face referire la unul dintre primele mele cazuri. Astfel, se vor putea observa, uneori foarte clar, transformarile pe care le-a suferit sau, mai bine spus, de care s-a bucurat procesul terapeutic, datorita discutiilor din orele de supervizare si intervizare, dar si gratie propriei mele analize.

Motivul pentru care am ales sa scriu despre procesul de consiliere cu acest client a fost problematica pe care el a adus-o in cabinet, una destul de complexa pentru un consilier aflat la primele cazuri. Aceasta problematica se referea la orientarea sa sexuala alternativa. Desi nu am avut nicio problema in a-l accepta pe client in mod neconditionat, m-am lovit, totusi, in cadrul interventiei, de faptul ca subiectul homosexualitatii in contextul societatii noastre este foarte delicat, fiind foarte precauta in investigarea istoricului sau relational din dorinta de a nu periclita alianta terapeutica.

Cartea reprezinta atat un ghid de psihoterapie, procesul terapeutic fiind descris in amanunt, cat si o confesiune a unui psihoterapeut, cu nesigurantele si descoperirile pline de bucurie si de emotie specifice unui inceput de cariera. Descriind traseul lui Andrei inspre descoperirea si asumarea propriei identitati, lucrarea poate fi utila pentru cei ce doresc sa se gaseasca pe sine insisi sau sa se regaseasca, sa intalneasca acea persoana autentica din interiorul lor.


Pe aceeași temă

William Kent Krueger

Andreea Rasuceanu

Jeannette Walls

Ava Blanche