Managementul activitatilor extrascolare - Ilaria Pusca

Managementul activitatilor extrascolare - Ilaria Pusca

Autor
Editura
An publicare
2011
Nr. Pagini
84
ISBN
9786065831438

Descriere

Provocarile mileniului trei si ale tranzitiei cer un nou tip de manager

Mileniul trei asteptat cu sperante, temeri, curiozitate si expectante de fiecare locuitor al planetei a adus si schimbarea de paradigma conturata de John Naisbitt in "Megatendinte" (1989) caracterizata prin trecerea de la societatea industriala la societatea informationala, de la tehnologia fortata la tehnologia inalta (High - Tech) de la economie nationala la economie globala, de la centralizare spre descentralizare, de la democratie reprezentativa spre democratie participativa, de la ierarhie la retele interactive si pluralitatea optiunilor, ete.

Aceasta este marea epoca a sistemului tertiar, a telecomunicatiilor si a informatiei in care schimburile sunt in fiecare zi din ce in ce mai imateriale, si civilizatia noastra judeca din ce in ce mai mult in mod virtual, chiar si bancherul consulta cifrele pe un ecran; banii devenind si ei imateriali, aprecia M. Le Saget, comparand planeta cu "un creier gigant ale carei zone sunt irigate de telecomunicatii si informatica, iar intreprinderea este incet-incet impanzita de retea".

Aceste transformari pe care le traim si le suntem contemporani sunt acompaniate de imense provocari pentru toate domeniile de activitate umana si mai ales pentru domeniul conducerii. Transformarile, schimbarile si provocarile cu care suntem confruntati cer si impun noi forme de conducere, un nou tip de conducator, lider, manager.

Forta care se afla in spatele organizatiilor de succes este capacitatea de a conduce ce poate crea firme vitale si viabile, o noua viziune asupra devenirii acestor firme si strategii de mobilizare a firmei pentru a se adapta acestei viziuni (Waren Bennis si Burt Manus (1999).

Momentul istoric actual se caracterizeaza dupa opinia autorilor citati anterior prin nevoia de o viziune strategica, comprehensiva a capacitatii de a conduce nu doar de cativa lideri aflati in posturi inalte, ci de un numar mare de lideri din toate domeniile, de la atelierul din fabrica, la biroul directorului.

Un factor cheie de care este nevoie pentru a raspunde provocarilor mileniului este capacitatea de a conduce.                                                            

In literatura de specialitate, consacrata domeniilor conducerii, au aparut multe lucrari dedicate managementului, liderului si managerului ca urmare a schimbarilor radicale ce au avut loc la nivelul intregii societati (in plan economic, politic, social, etc.).

Tranzitia prelungita ne-a orientat spre a cauta si descoperi lideri politici eficienti, apoi a unor manageri performanti in diferite domenii de activitate cu speranta depasirii mai rapide si mai usoare a fenomenelor negative cu care se confrunta inca societatea romaneasca

Pe aceeași temă