Fuziunea societatilor - Arcadia Hinescu

Fuziunea societatilor - Arcadia Hinescu

Editura
An publicare
2016
Nr. Pagini
355
ISBN
9786062703721

Descriere

     Lucrarea este dedicata fuziunii, una dintre cele mai frecvente modalitati de reorganizare a societatilor, fiind prima monografie de acest gen pe piata romaneasca.     Studiul temei este realizat intr-un mod accesibil si bine structurat, pornind de la integrarea conceptului fuziunii in cel de reorganizare, urmarind evolutia legislativa, dar si o abordare comparativa cu alte modalitati de preluare a patrimoniului si a controlului unei societati. Sunt analizate:      - natura juridica a fuziunii, examinata prin prisma a trei teorii: contractuala, modificativa si extinctiva    - procedura fuziunii, atat cea generala, cat si cea speciala in cazul institutiilor de credit, societatile de asigurare si societatile de pe piata de capital.     Volumul abordeaza subiectul fuziunii apropiindu-se si de domeniul psihologiei, demonstrand ca, in spatele fuziunii societatilor, pot exista si implicatii psihologice, alaturi de cele juridice sau economice.     In ceea ce priveste limitele teritoriale ale temei, acestea sunt cele ale dreptului romanesc, cu trimitere la legislatia Uniunii Europene in materie, iar, din punct de vedere al dreptului comparat, este facuta o scurta paralela intre fuziunea societatilor in dreptul european continental si sistemul de drept anglo-saxon.     Avand in vedere ca fuziunea are atat implicatii juridice, cat si economice, cartea se adreseaza practicienilor si studentilor din ambele domenii.
 Fragment:

" 4.5.2. Procedura fuziunii transfrontaliere cand societatea absorbanta este o societate dintr-un stat UE
291. In situatia in care societatea absorbanta este o persoana juridica guvernata de legislatia altui stat-membru, inscrierea mentiunii de fuziune in registrul comertului se efectueaza tot in doua etape, descrise dupa cum urmeaza:
A. Prima etapa
292. Societatile romane participante la fuziune, in calitate de societati absorbito, vor depune in aceasta etapa cererea de depunere si mentionare acte, insotila de proiectul comun de fuziune, la registrul comertului unde sunt inmatriculate, in vederea publicarii proiectului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, sau pe pagina web a societatilor participante la fuziune, precum si dovada achitarii taxelor legale si timbrul judiciar, in original.
Cererea de numire a expertului/ a expertilor se depune fie odata cu cererea de mai sus, fie ulterior depunerii acesteia, cu respectarea termenelor legale.
In situatia in care societatile participante la fuziune decid renuntarea la examinarea proiectului de fuziune si la intocmirea raportului expertilor, so vor depune hotararile adunarilor generale de renuntare, fie odata cu depunerea proiectului de fuziune, fie ulterior depunerii acestuia.
Daca societatea absorbanta detine 90% sau mai mult din capitalul social al societatii/ al societatilor absorbite, dar nu totalitatea acestuia, nu este obligatorie efectuarea raportului de catre expertul de fuziune, cu exceptia cazului in care legislatia statului-membru a carui nationalitate o detine societatea absorbanta prevede aceasta obligatie.

B. Etapa a doua
293. Dupa publicarea proiectului comun de fuziune si dupa ce a fost aprobata fuziunea de catre adunarile generale a asociatilor societatilor participante la fuziune, la registrul comertului unde este inmatriculata societatea romana absorbita, se va depune un dosar cu cererea de inregistrare care va avea atasate urmatoarele documente:
a. dovada depunerii si a publicarii proiectului comun de fuziune (copie);
b. dovada numirii expertului de fuziune sau, dupa caz, a hotararii asociatilor de renuntare la examinare si intocmirea raportului de catre experti (copie);
c. hotararile adunarilor generale ale asociatilor societatilor participante la fuziune, in original;
d. dovada eliberata de autoritatea competenta ca societatea romana sau SE cu sediul social in Romania nu detine in proprietate terenuri pe teritoriul Romaniei (copie). "

Pe aceeași temă

Arcadia Hinescu