Studii si note de drept contraventional - Andrei Pap

Studii si note de drept contraventional - Andrei Pap

Autor
An publicare
2017
Nr. Pagini
197
ISBN
9786066739931
Categorii

Descriere

    In prezenta lucrare, autorul si-a propus sa selecteze cateva studii juridice, respectiv note de jurisprudenta pe care le-a publicat in ultimii 5 ani in Revista de Note si Studii Juridice (RNSJ) si in cadrul carora a analizat institutiile juridice care au ridicat probleme mai deosebite in practica judiciara in materie contraventionala.
    Prima parte a lucrarii contine zece studii juridice, revazute si actualizate in functie de ultimele modificari legislative si optica mai recenta de la nivelul instantelor de judecata, iar in partea a II-a sunt rezumate si unele hotarari judecatoresti care contin cate un comentariu aprobativ sau critic, dupa caz.
    Institutiile juridice analizate prezinta deosebita importanta, cu atat mai mult cu cat si in prezent ele ridica probleme serioase in practica, iar fara a exista macar intentia de a se gasi o rezolvare a problemelor cu pricina, solutiile nelegale pe care le-au pronuntat unele instante de judecata se vor repeta, se vor perpetua, aspect care se va rasfrange in mod negativ asupra justitiabililor, in primul rand, si mai apoi asupra intregului sistem judiciar.
    In sfarsit, mai trebuie precizat ca in cadrul unor materiale au fost expuse si cateva aspecte de drept contraventional comparat, tocmai in ideea de a constitui sursa de inspiratie in rezolvarea chestiunilor problematice la care ne-am referit mai sus, prea des intalnite in practica judiciara nationala in materie contraventionala din ultimii ani si care nu au primit o rezolvare unitara, dimpotriva.

    Fragment din volumul "Studii si note de drept contraventional" de Andrei Pap:

    “10. CONTRAVENTIILE REGLEMENTATE DE LEGEA NR. 8/1996 PRIVIND DREPTUL DE AUTOR SI DREPTURILE CONEXE

    Material actuatizat ei publicat RNSJ la data de 31 octombrie 2016

    Dreptul proprietatii intelectuale, in ansamblu, a fost si ramane un domeniu realmente fascinant, iar pentru faptul ca legislatia nationala in materie contine reglementari menite sa apere valori sociale importante, cum ar fi dreptul de autor si drepturile conexe, ne propunem in cele ce urmeaza sa facem o scurta prezentare a faptelor contraventionale incriminate si sanctionate ca atare in Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe.
    Pentru analiza de fata prezinta importanta indeosebi Sectiunea a II-a, denumita marginal „Proceduri si sanctiuni”, iar din economia dispozitiilor primului articol din cadrul sectiunii amintite, respectiv art. 1387 retinem ca incalcarea drepturilor recunoscute si protejate prin Legea nr. 8/1996 atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dispozitiile procedurale fiind cele prevazute in lege, act normativ care se completeaza cu cele de drept comun, urmand ca sub aspect procedural contraventional sa fie incidente dispozitiile generale din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor care reprezinta dreptul comun in materie.
    Trebuie retinut inca de la inceput ca Legea nr. 8/1996 prevede anumite fapte care sunt incriminate strict ca si contraventii si unele fapte care sunt incriminate strict ca si infractiuni, insa, daca parcurgem cu atentie toate textele de lege, vom observa si unele formulari de genul „constituie contraventie, daca nu reprezinta infractiune», precizare care nu este lipsita de importanta, ci, dimpotriva, prezinta relevanta majora atat sub aspect teoretic, cat si practic, chestiune pe care vom incerca sa o lamurim imediat.

    1. Faptele incriminate de Legea nr. 8/1996 ca fiind contraventii
    Astfel, art. 1392 din Legea nr. 8/1996 stipuleaza: constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 30.000 lei:
    - incalcarea prevederilor art. 21, dispozitii care recunosc autorului unei opere originale de arta grafica sau plastica ori al unei opere fotografice un drept de suita, adica acel drept de a incasa o cota din pretul net de vanzare obtinut la orice revanzare a operei, ulterioara primei instrainari de catre autor, precum si dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se afla opera sa. De retinut ca, acest drept de suita se aplica tuturor actelor de revanzare, acte care implica, in calitate de vanzatori, cumparatori sau intermediari, saloane, galerii de arta, precum si orice comerciant de opere de arta, urmand ca acestea din urma sa fie considerate subiect activ al contraventiei.”

Pe aceeași temă

Andrei Pap