Comenzi SQL in Oracle - Liliana Comarnic

Comenzi SQL in Oracle - Liliana Comarnic

Editura
An publicare
2015
Nr. Pagini
147
ISBN
9786068426488

Descriere

Scopul cariii pe care am scris-o, ,,Comenzi SQL in Oracle”, este de a usura invaiarea comenzilor pentru prelucrarea datelor din tabele, de a arata cu ajutorul unor exemple care este esenia lucrului cu comenzi SQL si cum anume trebuie sa gandim rezolvarea unor probleme de baze de date cu ajutorul comenzilor SQL.
Am structurat aceasta carte pe trei capitole principale.
In primul capitol am prezentat cateva elemente importante cu privire la prelucrarea principalelor tipuri de date reiinute in tabele.
In al doilea capitol am prezentat comenzile SQL pentru prelucrarea datelor si am dat exemple pe care le-am executat si in Oracle Application Express pentru a vedea rezultatele prelucrarilor si a inielege mai bine esenia principiului de execuiie al acestor comenzi.
In cel de-al treilea capitol am rezolvat cateva probleme in care am prelucrat datele din tabelul examen.
Am incheiat cartea cu bibliografia pe care am utilizat-o la elaborarea sa.

Fragment:

"Prioritatea operatorilor aritmetici
Prioritatea este ordinea in care Oracle evalueaza diferiti operatori in aceeasi expresie. La evaluarea unei expresii care contine mai multi operatori, Oracle evalueaza operatorii cu prioritatea mai mare, inainte de a-i evalua pe cei cu prioritatea mai mica. intr-o expresie, Oracle evalueaza operatorii cu prioritate egala de la stanga la dreapta. Operatorii aritmetici efectueaza operatiile matematice de inmultire, impartire, adunare si scadere. Daca acesti operatori apar impreuna intr-o expresie, inmultirile si impartirile sunt evaluate mai intai. Deci, ordinea este: */+-.
Daca operatorii in cadrul unei expresii sunt de aceeasi prioritate, atunci evaluarea se face de la stanga la dreapta. Puteti folosi intotdeauna parantezele pentru a forta ca expresia dintre paranteze sa fie evaluata mai intai.
Aliasuri sau pseudonime
Un alias este o modalitate de a redenumi o coloana interogare. Fara aliasuri, cand este afisat rezultatul unei interogari SQL, numele coloanelor afisate vor fi la fel ca numele coloanelor din tabel sau coloanele vor avea un nume care arata un calcul aritmetic, cum ar fi de exemplu: SALARIUL + 300.

Probabil vreti sa afisati un nume de coloana care este mai usor de inteles, mai „prietenos". Aliasul coloanei va permite sa redenumiti coloana in interogare. Exista mai multe reguli in utilizarea aliasurilor COloanelor pentru a formata datele afisate.
Aliasul unei coloane respecta:
• Redenumeste o coloana
• Este util in calcule
• Urmeaza imediat dupa numele de coloana
• Poate exista optiofial cuvantul cheie AS intre numele de coloana si alias
• Necesita ghilimele daca aliasul contine spatii sau caractere special"

Pe aceeași temă

Liliana Comarnic