Tacere-negraire si vorbire-rostuire - George V. Grigore

Tacere-negraire si vorbire-rostuire - George V. Grigore

Editura
An publicare
2008
Nr. Pagini
152
ISBN
9789737636492

Descriere

Tacere-negraire si vorbire-rostuire - George V. Grigore

Exercitii practice pentru romanii care vorbesc mult: actori, avocati, politicieni psihologi, persoane din public relations, purtatori de cuvant si mass-media.

Fragment din carte:

"Termenul " contemplare "deschide o perspectiva sinestetica: stim ca aici tacerea este vazuta, este fructul observatiei minutioase si deopotriva netarmurite; este reprezentata, primita si interpretata prin viziune, ochi, "limpezime". Tacerea ca mesaj deschide frontierele-sinestetice — ale reprezentarii sale: de la clasicul deget in gura zeitei Angerona ce inchide simbolic caile proferarii, al abuzului verbal pana la mutarea senzoriala in sfera cederii sau a muteniei. In absenta cuvantului si a gesturilor, in ochi, in privire, cauta sensul unei taceri, tacerea neasteptata a unui interlocutor, caracterul sau rezervat sau strategiile sale. Exista posibilitatea de a primi valoarea, semnificatul expresiilor comunicative tocmai acolo unde lipsesc asteptarilor noastre: conditiile ce transmit deseori atat la un pre-ordonat sistem simbolic cat si la precise - si poate codificate — tehnici si strategii discursive.
Tacerea ca mesaj ne pennite sa reflectam asupra formelor creativitatii " inteleasa ca disponibilitate la variatia formelor unui sistem sau ale unui cod semiologic, introdus in utilizatorii sistemului sau ai codului si recognoscibil ca proprietate a sistemului sau a codului insusi ". Pe aceasta cale se poate trece la tacere si la cod. Dar mai inainte, spre a respecta ordinea pe care ne-am impus-o, trebuie sa traversam tacerea canalului. "

Pe aceeași temă

Shusaku Endo

Shusaku Endo

Becca Fitzpatrick

Shusaku Endo

Margaret Way

George V. Grigore